Споразумение за защитата на работниците от излагане на вредни вещества

 

Европарламент

Комисията по заетостта на ЕП и Съветът на ЕС постигнаха споразумение за по-добра защита на работници при излагането им на канцерогенни и мутагенни вещества.

12 милиона работници в ЕС, които са потенциално изложени на отработените газове от дизелови двигатели  ще бъдат по-добре защитени с добавянето на дизеловите изпарения и съответната им гранична стойност на експозиция към окончателния вариант на текста.

Втората преработка на директивата от 2004 г. възнамерява още повече да намали рисковете от заболяване от рак при работниците, главна причина за трудови смъртни случаи в ЕС.

Преговарящите приеха предложението на Европейската комисия да бъдат въведени гранични стойности на експозиция (максималното количество вещество, позволено във въздуха на работното място) и/или обозначения за риска за кожата (възможността за значително абсорбиране на веществото през кожата) за още пет канцерогенни вещества: трихлоретилен, 4,4-метилендианилин, епихлорохидрин, етилен дибромид и етилен дихлорид.

Клод Ролен (ЕНП, Белгия), докладчик, заяви: „Това споразумение е с успешен резултат, тъй като успяхме да въведем гранична стойност за отработените газове от дизелови двигатели (ОГДД) след месеци на преговори. В Европейския съюз повече от 12 милиона работници са изложени на ОГДД. Това второ преразглеждане на директивата дава ясен сигнал: следенето за излагането на все повече вредни вещества на работното място значително подобрява защитата на работниците. Това трябва постоянно да се наблюдава. Ракът е водещата причина за трудови смъртни случаи в ЕС. Недопустимо е работниците да загубят живота си, опитвайки се да изкарат прехраната си.“

Председателят на Комисията по заетостта и докладчик за първата партида вещества Марита Улвског (С&Д, Швеция), добави: „В съвместно усилие с австрийското председателство и с техническата подкрепа на Комисията успяхме да постигнем това прагматично споразумение, заради което 8 допълнителни канцерогенни химикала, включително дизеловите газове, ще бъдат обхванати от Директивата за канцерогенните и мутагенните вещества. Можем да се гордеем с това споразумение, което ще предотврати повече от 100 000 смъртни случая, причинени от рак, през следващите 50 години и което е важен момент по пътя към постигане на Европейския стълб на социалните права.

Comments

comments