/СНИМКИ/ Спомен и поклон за бате Емо!

safe_image

Близки, приятели, колеги и познати дойдоха тази вечер в артсалона на Радио Благоевград за откриването на фотоизложба в памет на Емил Михайлов, дългогодишен кореспондент на БТА в Благоевград.

Експозицията е под мотото „С фотоапарат и усмивка. Пиринският край през погледа на Емил Михайлов“ и показва 35 фотографии, запечатали събития и личности, до които Емил Михайлов  се е докосвал през годините като кореспондент на Българската телеграфна агенция. Те са само малка част от над 180-те хиляди снимки, останали в архива му. „Разбрах за тези снимки от неговия приятел и мой колега от телевизията Николай Янев и първата ми мисъл беше, че трябва да ги покажем във фотоизложба. Още повече, че това беше и негова мечта. Днес сбъдваме една от мечтите на Емил Михайлов“, сподели при откриването на изложбата София Гълъбова, председател на Регионалното дружество на Съюза на българските журналисти.

753a600c90649f424c12a645a18380b6

Селекцията на снимките е направена от близките приятели на Емил Михайлов – д-р Крум Иванов и Иво Михайлов. „Всеки, който познаваше Емил Михайлов, познаваше неговата усмивка. Всеки познаваше перфекционизма на неговото слово, но фотоапаратът за него беше душата му, чрез него той изразяваше своето отношение към света. Това бяха неговите очи и неговата душа. И си мисля, че допълваше силата на словото си с миговете, уловени с фотоапарата“, споделя още София Гълъбова.

Регионалното дружество на Съюза на българските журналисти в Благоевград получи подкрепа за инициативата от Националния парк „Пирин“, от Българската телеграфна агенция,  от БНТ – Благоевград и от Радио Благоевград.

IMG_20200109_174411

Директорът на НП “Пирин“ Росен Баненски си спомни за човека и професионалиста Емил Михайлов и пожела изложбата с негови фотографии да посети поне част от местата, запечатани в тях.

Той имаше сетива за проблемите, за които пишеше, имаше сетива за хората. Професионалист с голяма ерудиция и добър човек. Обичаха го всички, защото и той ги обичаше“ ,  каза Максим Минчев – директор на БТА, който дойде лично в Благоевград за откриването на изложбата.  Минчев обяви, че изложбата ще гостува в сградата на БТА в столицата.

Медийният експерт Георги Лозанов – директор „Културни комуникации“ в БТА сподели, че не познава лично Емил Михайлов, но усеща човека зад кадъра. “Той остава завинаги във фотографиите“, подчерта Лозанов.

Снежана Тодорова – председател на УС на Съюза на българските журналисти също обяви, че е готова да приеме изложбата на Емил Михайлов в сградата на съюза в столицата. Тя съобщи още, че снимки на Емил Михайлов ще бъдат част от фотографиите, които Съюзът на българските журналисти ще изпрати в Европейската федерация на журналистите в Брюксел. Те ще бъдат публикувани на сайта на международната организация и на редица европейски он-лайн издания, които на 25 януари точно в 10.00 часа едновременно ще публикуват фотографии и видеоматериали с които да припомнят стачката на холандските фоторепортери от преди една година, за да привлекат отново вниманието на всички към труда и проблемите на фоторепортерите.

IMG_20200109_175449

Всички  гости получиха по една рамкирана фотография на Емил Михайлов като подарък от неговото семейство – съпруга и двама синове.

9206be874034f09e865def270fdaeda7

Comments

comments