Спираме да местим стрелките на часовника през 2021 година

лятночасововреме


”От 2021 г. спираме да местим стрелките на часовника. Мнозинството от българските и европейските граждани ясно казаха, че смяната на времето с един час напред и назад им влияе отрицателно, следователно евродепутатите се обединихме зад гражданите и поискахме това въртене на часовника да спре от 2021 г.“
Това заяви Ева Майдел по повод гласуването на позицията на Европейския парламент по темата.

„Ясно е, че ако преди време аргументите за въвеждането на зимно и лятно часово време са били най-вече заради икономии на електроенергия, то днес тези икономии са незначителни, взимайки предвид технологиите на всички електроуреди за намаляване на консумацията на енергия“, добави българският евродепутат.

Страните членки сами ще трябва да определят кое време да възприемат – лятното или зимното. През 2020 година ще има консултации с комисията, като ще трябва да се остави време на отделните сектори, например въздушния транспорт, да се подготвят за новите слотове.
Много страни членки въведоха промяната на часовото време по време на петролната криза през 1970-те години. От 1996 година всички страни от ЕС сменят часа едновременно два пъти в годината.
Обществена консултация в ЕС миналата година показа, че 84 на сто от европейските граждани са против промяната на часовото време.

Comments

comments