Спецпрокуратурата потвърди за „приятелски отношения“ на Гешев и съдружник на основния свидетел по делото „Иванчева“

CE20D2D1-FFB9-4D7B-AECB-D985630CAC08_cx2_cy2_cw98_w650_r1_s

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев е в приятелски отношения със съдружник на основния свидетел по делото срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева – Александър Ваклин.

Именно Гешев ръководеше показната акция по задържането на Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, продължила над 7 часа в центъра на София, а по това време беше шеф и на спецпрокуратурата.

„Иван Гешев се познава от дълги години с (Марио) Кърковски и двамата са в приятелски отношения“. Такъв извод е записан в постановлението на Апелативната спецпрокуратура, с което се потвърждава отказа на първата инстанция да образува разследване по сигнал на гражданско движение БОЕЦ.

E0656A68-A0D0-4F75-BB35-8DDC7E0291FE_cx4_cy82_cw92_w650_r1_s

Според публикации конкубината на Гешев е свързана с Кърковски, който пък от своя страна има общи фирми с Ваклин. Пред „Капитал“ Ваклин казва, че реалното му сътрудничество с Кърковски приключва през 2009 г., а след това остава само на хартия. Проверка обаче показва, че съвместното им дружество за продажба на недвижими имоти „София Централ Б“ продължава да извършва дейност до април 2018 г. До тогава те са и съакционери в дружеството „МС Консулт 2004“, което е отчело дейност за 2017 г.

Ханчева пък държи 25% от собствеността в учредената през 2013 г. фирма ОТЕА ООД. Такъв дял има и дружеството „М Консулт 95“ ЕООД с управител Кърковски. От 2014 до 2017 г. Детелина Ханчева придобива няколко имота от друга фирма – „МС Консулт 2010“, чийто управител е отново Марио Кърковски. По този повод пред „Дневник“ Гешев отказа да коментира „лични въпроси“.

Както спецпрокуратурата, така и горната й инстанция отказаха да се занимават със случая. Но в постановлението на Апелативната спецпрокуратура е записан изводът, че самият Гешев и Кърковски са в приятелски отношения от години.

„Връзката между жената, с която Гешев живее и съдружника на Ваклин, а чрез него и със самият Ваклин е скандална, защото именно Гешев е главно действащо лице при ареста на Иванчева и Петрова. А Ваклин не е само свидетел, а е и пряко заинтересована страна, тъй като той твърди, че са засегнати негови бизнес интереси и строителни намерения“, казват в своя позиция от ГД БОЕЦ.

Източник: Свободна Европа

Comments

comments