/ВИДЕО/ Специално за „Благоевград нюз“ от Аляска: Необичайно горещо време и много пожари

 

Специално за „Благоевград нюз“ от Аляска, родената в Благоевград Наталия Младенова ни изпрати впечатляващо видео. Гори най-големият пожар около  Cooper Landing, където минава главния път Sterling Highway. Това е на 166 км на юг от Анкърич – най-големият град на щата.

Когато е възникнал пожарът край  Кипър Лендинг са очаквали  да  завали дъжд и да го потуши. Така специализираните служби подценили ситуацията и не са могли да я овладеят на по-късен етап. Сега пазят населените места, не гасят от другата страна, където има гори.

Нашата съгражданка живее в далечната северна Аляска в град Анкърич от близо 30 години и споделя, че лятото на 2019 година е най-сухото и горещото от десетилетия. Нещо повече, според Националната метеорологична служба на САЩ са регистрирани рекордно висока температура за цялата история на наблюденията на климата. През юли в АнкЪрич термометрите стигнаха  до 32,2 ° C. До този момент температурният рекорд е само 29,4 ° и е регистриран  през 1969 година.

Тези дни, времето в Анкърич продължава да е необичайно слънчево, топло и много сухо. Горят многобройни по-малки и големи пожари, пушекът от тях е почти навсякъде, въздухът в Анкърич е много замърсен. Има забрана до 30 септември да не се горят и палят огньове навън.

 

 

Comments

comments