„Сова Харис“ : В европарламента ще влязат кандидати на три партии

изтеглен файл

В европарламента ще влязат кандидати на три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, коментират Васил Тончев от „Сова Харис“. Изводът се основава на представително за пълнолетното население на страната проучване сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента, което агенцията е провела в периода 6 -11 март 2019 година.

Основната интрига в предстоящите избори за Европейски парламент се състои във въпроса за победителя. Изходът от тях все още е отворен. За периода от месец януари до сега заявените привърженици на ГЕРБ се увеличават с 3% и достигат до 23% от гласоподавателите. БСП прибавя 1% и подкрепата й достига до 19,4%. Проучването обхваща периода на напускането на парламента от депутатите на социалистите и съпътстващата този акт остра полемика. Мобилизацията сред привържениците и на двата лагера е на високо ниво, но по-голямата атмосфера над електоралното ядро на ГЕРБ води до по-голямо увеличение.

Периодът на провеждане на изследването на терен не обхваща поредния скандал, свързан с опрощаването на дълговете на мюфтийството, който може да доведе до нови промени в нагласите на избирателите.

Политизацията на общественото мнение води и до повишаване на декларираната подкрепа и на останалите политически сили. При ДПС тя достига до 7,3% от гласоподавателите. Партиите от коалицията на Обединените патриоти този път по отделно биха получили: Атака и ВМРО по 1,9%, а НФСБ – 0,8%. За последните два месеца отбелязваме по-голям ръст за воеводите, които започнаха предизборната си кампания, центрирана върху фигурата на досегашния си евродепутат Ангел Джамбазки.

Стабилно е присъствието на партия „ВОЛЯ“, която с новата си коалиция преминава границата от 2% електорална подкрепа. Приблизително в този размер е и ядрото на подкрепящите „Демократична България“. СДС със своите 1,2% привърженици и АБВ с 0,8% представляват интерес за евентуално коалиционно партньорство.

Comments

comments