Сотир Цацаров: Процедурата за нов главен прокурор да започне на 15 юли 2019 година

768x432

Процедурата за избор на следващия главен прокурор да бъде открита на 15 юли и да приключи с избор на 14 ноември 2019 година. Това предложи настоящият главен прокурор Сотир Цацаров на заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, написа  „24 часа“. Предложението трябва да се гласува на общо заседание на Висшия съдебен съвет, където освен прокурорската, участва и съдийската колегия.

Какво още предлага Сотир Цацаров?

След 15 юли, следващи четири заседания – на 18, 22, 25 и 29 юли  да бъдат за  издигане на кандидатури за нов главен прокурор. Номинации могат да правят не по-малко от трима членове на прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието.

12 август е крайният срок, до който кандидатите ще могат да представят писмените си концепции за главен прокурор. През октомври ще има заседания за доклади на комисиите за атестирането и конкурсите и професионална етика, които ще подложат на подробен анализ качествата на номинираните.

До 6 ноември от Висшия съдебен съвет ще приемат въпроси и становища за кандидатите от неправителствения сектор.

Изборът на нов главен прокурор ще е успешен, ако един от кандидатите получи поне 17 гласа от общо 25-членният Висшия съдебен съвет.  След избора, Висшия съдебен съвет изпраща предложението за следващ обвинител №1 до президента за издаване указ.

Настоящият заместник-главен прокурор Иван Гешев днес отрече, че  ще участва в избора.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година и най-ранната дата за откриване на процедура за нов главен прокурор е 10 юли 2019 година.

Comments

comments