Социалната парламентарна комисия предлага личните асистенти да получават минимална работна заплата

lichen-asistent

Социалната парламентарна комисия предлага личните асистенти  да получават минимална работна заплата за страната при 8-часов работен ден.Предложението трябва да бъде утвърдено от НС в пленарната зала при  окончателното гласуване на законопроекта. От 1-ви септември 2019 година личните асистенти ще получават възнаграждения по новия Закон за личната помощ,  а дотогава ще им бъде плащано по настоящите асистентски програми.

Решението на комисията не срещна одобрението на омбудсмана Мая Манолова, която  предупреди, че ако тези промени бъдат приети в зала, тя ще сезира Конституционния съд. Нейните опасения са, че  осигурените 70 милиона лева в бюджета няма да са достатъчни и помощта отново ще бъде ограничена, с което  се обезсмисля индивидуалната оценка.

Манолова смята още, че отпуснатите от правителството допълнителни 150 милиона лева ще обезпечат дейностите само по законопроектаза хората с увреждания. Подобна  позиция изразиха и представители на протестиращите майки на деца с увреждания.

Социалният министър Бисер Петков отхвърли изразените опасения и гарантира, че отпуснатите допълнително 150 милиона лева ще покрият увеличения размер на месечните помощи за хората с увреждания и предвидените национални програми.

Протестиращите майки от палатковия лагер пред парламента обявиха, че протестът им продължава.

Comments

comments