Snow Cinema: филми за ски и сноуборд – за пети път в Банско

snow-cinema-bansko

Очаквайте зимно кино в Банско – петата кино панорама SNOW CINEMA: филми за ски и сноуборд. На 22, 23 и 24 февруари от 18:30 часа в кино салона на Посетителския информационен център в Банско (срещу паметника на Паисий и църквата Света Троица) ще бъдат прожектирани едни от най-добрите филми за ски и сноуборд, основно от последните две години.

Програмата отразява многообразието на човешкото общуване с природата чрез ските и сноуборда. Тя включва 9 филма от Албания, Австрия, Германия, Италия, Франция, Швейцария и България. Четири от тях са носители на награди от миналогодишния Банскофилмфест. Ще видим уникални места за ски и сноуборд в Албански Алпи (планината Проклетия), Патагония, Доломитите, Алпите, Кавказ, Олимп, Парнас, Хелмос, планините на остров Крит, Гренландия и още много, много места по четирите краища на света.

Традиционната кинопанорама Snow Cinema е емблематично събитие от зимния културен календар на Банско и региона. Организатори са Община Банско и Сдружението Международен фестивал на планинарския филм.

Вход свободен!

22 февруари, четвъртък

18.30-18.49 – Когато планините бяха диви (Албания, Австрия, 2015, Йоханес Хофман, 19’)

https://www.youtube.com/watch? v=sTFAtakC4Yo

Група от петима приятели – скиори, сноубордисти и филмов оператор, тръгват със своя ван да търсят дивата страна на Балканите. Преди да стигнат до крайната си цел – планините в Албания, те преминават през райони, където личат следи от войната след разпадането на Югославия.

– Специално споменаване от Журито на Банскофилмфест’ 2017.

18.50-19.30 – Project BIG ICE: Patagonia – първа фаза (България, 2017, Бранислав Бранков, 40’)

През април 2017 г. българските изследователи Бранислав Бранков и Кирил Трифонов пътуват до Южна Патагония, за да проучат и да се подготвят за прекосяване по цялата дължина на Иело Континентал – най-трудното и технично ледено поле на планетата. Южната ледена шапка на Патагония представлява над 400 км непрекъснат лед и е второто най-голямо ледено поле извън полярните области. Границите му се простират между масивите Серо Торе и Фицрой на изток и Тихия океан на запад. Характерът на тамошната природа прави невъзможно съществуването на какъвто и да било живот върху леда. По време на престоя си върху леденото поле екипът на “Project Big Ice: Patagonia” се сблъсква с тежки физически и психологически предизвикателства и сериозни неконтролируеми опасности… Един филм за преживяванията в края на света, където оцеляването зависи изцяло от правилността на взиманите решения и предприеманите действия.

– Наградатазабългарскифилмот Банскофилмфест’ 2017.

19.30-19.35 – Последното изкачване (Италия, 2017, Франческо Бонато, 5’)

През 2015 г. започва проверка на състоянието на първата високоскоростна въжена линия, водеща към върха Форчела Стауниес (2932 м), масива Монте Кристало, в самото сърце на Доломитите. Година по-късно е установено, че историческият кабинков лифт, построен през 1956 г., във връзка със зимните олимпийски игри в Кортина д’ Ампецо, трябва да бъде окончателно спрян. Но да не се забравя неговата историческа роля.

19.37-20.30 – Монвизо, моя любов (Италия, 2016, Фабио Джаноти, 53’)

https://www.youtube.com/watch? v=-lBy_ruevxc

На 22 юли 1975 г. Нино Виале, ски-инструктор от Лимоне в областта Пиемонт, прави спускане със ски по северната стена на Монвизо (Монте Визо, 3841 м) в Котските Алпи, след като се изкачва до върха по т. нар. Кулоар на Куулидж заедно със своя приятел Клаудио Бодроне. Четиридесет години по-късно пет млади момчета решават да повторят това постижение. Успяват при тежки условия – много сняг и лавинна опасност. Но след края на приключението имат възможност да се срещнат с легендарните си предшественици Нино Виале и Стефано де Бенедети.

23 февруари, петък

18.30-18.50 – Я Мас – снежните номади в Гърция (Австрия, 2017, Марко Фройденрайх, 20’)

Пътуването на снежните номади продължава. През януари 2017 г., в разгара на “зимата на века”, Фабиан Ленч и неговите приятели отново поемат на път със своя специален камион – този път към Гърция. Там те набелязват и се спускат със ски по нови и зрелищшни линии в райони, които все още ги няма върху картата на световния фрийрайд. Филмът разказва за каране по девствен сняг в Парнас, за сърф на остров Крит и за нови линии на спускане от Хелмос в околностите на Калаврита до Олимп. Снежните номади се възползват в пълен размер от възможностите за outdoor activities в Земята на Боговете и за потапяне в една от най-богатите и най-древните култури на Земята.

18.50-19.58 – Елбрус (Франция, 2017, Лоран Жаме, 68’)

Ще отидем в Северен Кавказ и ще се изкачим на легендарния Елбрус (5642 м) – най-високият в Европа. Ще придружаваме скиорите Тибо Дюшосал и Люка Швиейковски, които често посещават Русия в търсене на нови склонове за спускания и пребивават в тази натоварена с история планина, която никога не им спестява изненади…

– СпециалнатанаграданаЖуритоБанскофилмфест’ 2017.

20.00-20.21 – Мано (България, 2017, Росен Спасов, 21’)

https://www.youtube.com/watch? v=xb_kGF_etvY

МанолКалниев (роден през 1977 г.) е тийнейджър, когатоБерлинскатастенапада и светътсепроменядрастично.Израства в най-бурнитегодининапреходакатонормаленпредставителнасвоятавъзраст.В краяна 90-те животътмуседиктуваотпразнота и безсмислие, и екалейдоскопотшумнипразненства, жени и махмурлук.Поредицаотличниосъзнаваниящесепревърнат в животопроменящфакторзанего.Тозифилм-портретпоказванастоящетовсекидневиенаМано, което е изпълненосъсски, сноуборд, колоездене, кунгфу, спининг и йога.

24 февруари, събота

18.30-19.36 – Пoстоянство (Франция, Швейцария, 2016, ЛоранЖаме, 66’)

РишарАмакьороткрехваврататанаеднанепозната и завладяващавселена – нафрийрайда.Филмътнипренася в необикновенсвятнатренировки, състезания и пътуваниядочетиритекраищанасвета.Въпрекиконтузиите и отчаянието, решителносттанаРишардасевърне и дапостигненай-добротонивооставанепокътната.Защотострасттамукъмските и общуването с природатачрезтях е простобезкрайна.

19.38-20.30 – Навлизане в двевселени – епопея в Гренландия (Германия, 2016, ЙохенШмол, 52’)

https://www.youtube.com/watch? v=X6W92RnXSJ4

Триманосителинапрестижнатанаграда “Приключенецнагодината” насписанието “National Geographic” (средтях е сестратанаЕрикМакнейър-Лондри, единотминалогодишнитеофициалнигостинаБанскофилмфест – Сара) предприематнеобикновенакаякарскамисия в Гренландия. Съсски и кайтовететеглятсвоитекаяци 1000 километрапрезледенатапустош, а послеправятспусканепонай-севернатарека, покоятонякойнякога е гребал.

– Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2017.

Организатори:

Община Банско,

Сдружението Международен фестивал на планинарския филм.

Comments

comments