/СНИМКИ/ Забраните на плажовете по света

large_367d657290b83a37681a03e9731d89b1f20a704b

Какви санкции ще ви бъдат наложени, ако не спазвате тези плажни правила.

По плажовете по света са в сила най-различни забрани, нарушаването на които води до сериозни санкции. Правилата на повечето места включват стандартни ограничения – не може да се пуши или да се пие алкохол.

Има обаче плажове, на които в сила са доста необичайни забрани.

Асамблеята (законодателната власт) в провинция Гоа в Индия одобри изменение на Закона за туризма. Така вече консумацията на алкохол, готвенето и изхвърлянето на отпадъци в туристическите обекти е престъпление.

Ако пристъпят ограниченията, туристите са заплашени с глоба. Ако пък откажат да платят, може да бъдат изпратени и в затвора.

В Тайланд от февруари 2018 г. пушенето по плажовете е забранено. Нарушителите се наказват с глоба до 3000 долара или лишаване от свобода до една година.

На остров Ко Самет в Тайланд пък е забранено използването на найлонови пликчета и поставянето на пластмасови контейнери.

В Русия за пушене на плажа или в плажно кафене или ресторант могат да ви глобят с до 1 500 рубли, въпреки че има и изключения.

В Европа глобата за пушене на грешното място, в зависимост от страната и предишни нарушения, глобите варират от 50 до няколко хиляди евро. Можете да пушите на някои европейски плажове, но не и на други.

В Италия пушенето е строго забранено на плажа във Венеция, както и на някои плажове в Сардиния, Лигурия и др.

Санкция в размер до 500 евро се налага на туристите, които използват пластмасови прибори за еднократна употреба на петте италиански острова Тремити.

Глоба грози и почиващите, които ползват пластмасови прибори и на остров Капри, както и по плажовете на египетските курорти Хургада и Марса Алам.

В страни с богато историческо наследство е забранено да се вземат и изнасят предмети, намерени на брега или на дъното на морето. В Тайланд и Египет е строго наказвано събирането, съхранението и износът на корали.

Властите забраняват изнасянето на пясък от италианския остров Сардиния.

Японският град Тотори се гордее с красивите си пясъчни дюни. Там е забранено на плажуващите дори да пишат с пръчка върху пясъка.

В испанския курорт Майорка ще бъдете наказани, ако построите пясъчен замък.

На остров Боракай във Филипините, където достъпът на туристи е ограничен, също трябва да се въздържате от направата на пясъчни замъци. Освен това там са забранени танците, паленето на огън, пушенето, консумацията на алкохол и организирането на пикници.

В Доминиканската република не можете да докосвате или да се снимате с морски звезди.

Хърватските власти пък забраняват на туристите да влизат в заведения по бански.

В някои мюсюлмански страни има ограничения по отношение на облеклото, дори и на плажа. Така например в Турция туристка била помолена да премахне геолокацията на снимките си по бикини, направени в местен хотел и публикувани в социалните мрежи.

Във Франция пък има курорт, където нудистите са добре дошли не само на плажа, но и в заведенията, банките и полицейските участъци.

По българското черноморие е забранено разполагането на чадъри, хавлии, тенти и други плажни принадлежности на плажовете, на които има дюни. Глобите са солидни и варират от 1000 до 3000 лв. за нарушителите.

large_b305bd692ff8ecaf2c6eedcf2f2bac00c4baa176

large_ac0ac42fb68a496df51d2207874664e09380fbec

large_ed463549cfabcdf54d0cecc91ba35da386868b82

 

Comments

comments