/СНИМКИ/ Жандармерия охранява цигарената фабрика в Благоевград?

bt2
Кола на жандармерия в двора на цигарената фабрика

 

bt

bt3
„Благоевград-БТ“ АД

 

 

Жандармерия охранява „Благоевград-БТ“ АД, част от „Булгартабак Холдинг“ АД ?

Бивш служител на цигарената фабрика в Благоевград, пожелал анонимност, сигнализира, че предприятието е охранявано от жандармерия. Той заяви, че месеци наред служители на жандармерия охраняват предприятието на „Благоевград-БТ“. За доказателство изпрати снимки на електронната поща на „Благоевград нюз“.

През 2011 година Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прехвърли на базираната в Австрия фирма „БТ Инвест“ 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на „Булгартабак Холдинг“ АД.

След продажбата на марките на ВАТ и загубата на износа за Близкия изток за последните две години бизнесът на „Булгартабак“ се сви лавинообразно. През април 2016 г. бяха съкратени 400 души от „София БТ“. Месеци по-късно започна и благоевградското западане: при 1040 служители при приватизацията бяха останали 200. В плевенското тютюнопреработвателно предприятие от 400 сега се водят само осем души на щат. До абсолютния край в началото на 2019 г., когато става ясно, че и 200-те души в Благоевград, останали на работа към края на миналата година, са били извикани в „Човешки ресурси“, за да бъдат освободени поради липса на поръчки.

„Към настоящия момент АПСК не разполага с информация, относно окончателно затваряне на „Благоевград – БТ“. Непосредствено след първите публикации в пресата агенцията незабавно изготви и изпрати писмо до мажоритарния собственик на „Булгартабак Холдинг“ АД във връзка с изпълнението на следприватизационния ангажимент за срок от 10 години да запази основния предмет на дейност на дружеството, коментираха от Агенцията за приватизация.

Защо най-печелившото предприятие в България – „Булгартабак“ е охранявано от Жандармерия (Държавна дирекция към Министерството на вътрешните работи), според твърдението на нашия източник? При положение, че през месец януари бе обявено, че цигарената фабрика в Благоевград “затваря врати”.

Екипът на „Благоевград нюз“ изпрати официално запитване до пощата на „Булгартабак Холдинг“ АД за получения сигнал до нас. До ден днешен все още няма обратен отговор от холдинга на въпроса : Охранява ли жандармерия цигарената фабрика в Благоевград и ако да – Каква е причината държавата да охранява предприятието, при положение, че има частна такава?

 

 

Comments

comments