/СНИМКИ/ Фармацевтите от Благоевградска област повеждат национални протести

protest

Фармацевтите от Благоевградска област призоваха своите колеги от страната към ефективен протест пред Министерство на здравеопазването.

Те разпространиха писмо на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Благоевград. То е подписано от нейния председател Константин Качулев и е до Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването и Председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, до Дечо Дечев – Директора на Националната здравноосигурителна каса и с копие до:  вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите  Владислав Горанов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, Комисията по здравеопазване в НС, председателя на фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов, Българската организация за верификация на лекарствата.

В писмото е изказана тревогата за проблемите, които ще настъпят със снабдяването на пациентите с животоспасяващи лекарствени продукти, 100 % реимбурсирани от Националната здравноосигурителна каса (инсулини, помпи за астматици и пр.), след въвеждане на готвените промени.

По повод предстоящото въвеждане на две изцяло нови електронни системи, от гилдията  поясняват, че повечето фармацевти не разполагат с нужния финансов ресурс.

На фона на високата заболеваемост и бедност, високата инфлация и безработица, особено силно изразена в малките населени места смятаме, че момента за тези четири сериозни промени в дейността на аптеките не е подходящ“ – са категорични от фармацевтичната колегия и правят пет конкретни предложения за промени.

Писмото завършва с категоричната позиция на фармацевтичната колегия за „ пълна готовност за протест на работното място и за ефективен протест пред Министерство на здравеопазването, ако не бъдат приети и обсъдени предложените мерки“.

Публикуваме пълния текст на писмото без редакторска намеса.

  

2

2-1

4 5 6 7

DOPALN4

9

DOPALN3

 

 

DOPALN

 

 

Comments

comments