Смяната на Гешев ли е ключът към съдебната реформа

„Ръководството на прокуратурата търси преориентиране, препозициониране спрямо новите управляващи.“ Това мнение изрази пред БНР адвокат Петър Славов, бивш депутат от 43-ото Народно събрание. Според него при вече налично парламентарно мнозинство за промяна в Закона за съдебната власт и други нормативни актове, относими към дейността на прокуратурата, подходът на главния прокурор е сменен.

„И се търси можем да кажем дори някаква възможност за сделка.“

Относно предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд Славов коментира:

„Очевидно е нещо, което сегашният състав на ВСС ще направи всичко възможно той да реализира.“

„Вече трябва да започнем да говори за това, че прокуратурата не е Гешев и 10 души около него“, коментира в предаването „Преди всички“ бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

Йорданов определи общата атмосфера в специализираните съдилища като „ужасяваща“, но не вижда „съществена опасност от изпращането на хора от специализирания съд към нормалните съдилища“.

Смяната на Гешев би се отразила много добре върху развитието на цялата съдебна система“, посочи Йорданов.

По темата с възобновяването на проверката със снимките от дома на бившия премиер Бойко Борисов и експертизата на БНБ бившият вътрешен министър отбеляза:

„Би могло да има две обяснения – че е дошло време въпросната преписка да попадне в ръцете на съвестен човек, а другото е за нагаждане към новата конюнктура.“

Ситуацията около главния прокурор е такава, че много хора могат да си направят сметката, че дните му са преброени, обобщи Йорданов.

Comments

comments