Сметната палата върна заличените данни от доклада за приходната агенция

zx860y484_3980657

Сметната палата е върнала повечето данни, които изтри от свой доклад през миналия месец, за Националната агенция за приходите, съобщава ,,Медиапул“

Докладът бе за събираемостта на данъците, осигуровките и другите публични вземания през 2013-2016 г. В по-късен момент се оказа, че от публичния доклад са изтрити голямо количество данни с мотива, че те са били данъчна тайна. Инициативата за това е била на приходната агенция.

Председателят на палатата Цветан Цветков е обявил пред сайта, че към днешна дата са възстановени всички данни, които не са лични и не представляват данъчна тайна. Проверка на комисията за личните данни по случая пък показала, че е имало изнесени лични данни, но вредите били минимални, тъй като са свалени след 48 часа на сайта.

Той посочва, че сред върнатите данни са тези за отписаните несъбрани публични задължения в размер на 10 млрд. лв. през 2016 г. В доклада на Сметната палата се разяснява, че от началото на 2016 г. има промяна в закона, която позволява на НАП да отписва вземанията с изтекла 10-годишна давност.

 

Comments

comments