Служител в рудник „Ораново“ е предаден на съд за причиняване на смърт на колега по време на работа

EPA/БГНЕС
EPA/БГНЕС

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.Б. за извършено от него престъпление по чл. чл. 123, ал. 1, пр. 2 от НК.

Обвиняемият Б. работел като машинист локомотив мини в рудник „Ораново“ в гр.Симитли. Съгласно длъжностна характеристика той отговарял за изправността на локомотива и линейния състав, за точното спазване на всички инструкции по техническата експлоатация, поддържане на влаковия състав, сигнализация и отговорност за безопасността на движението.

На 14.11.2017 г. С.Б. бил определен за работа втора смяна, от 16 ч. до 23 ч., със задача – да извършва маневрени работи с рудничен вагон на горната стъпка на уклон 002 (хоризонтален участък). Около 16:30 ч. той осъществявал такива, свързани с преместване на празен вагон за освобождаване на релсовия път. След като откачил въжето на хаспела (просто подемно устройство) от вагона, започнал да го дърпа в посока „пълен гараж“ на горна стъпка на уклон 002. При това машинистът не спуснал бариерите и не поставил спирачката на релсите. Усилията му били недостатъчни сам да преодолее съпротивлението при движение на вагонетката, заради кривина на релсовия път и наклона. Поради тази причина тя се върнала обратно, а впоследствие излязла извън релсите и продължила да се движи безконтролно надолу със силна скорост. Търкаляла се и се блъскала в укрепленията.

В същото време по стълбите на уклона вървели работници от рудника. Виждайки случващото се, трима от тях успели да се отдръпнат встрани и избегнали съприкосновение с вагонетката. Обаче последният от тях – С.С., бил застигнат и ударен от нея. Тежко пострадалият бил транспортиран по спешност до болнично заведение, където по-късно починал. Смъртта му се дължи на остра кръвозагуба, вследствие на закрити счупвания в горната част на бедрените кости, довели до разкъсване на голямокалибрени кръвоносни съдове.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Б. за причиняване на смърт поради немарливост по време на изпълнение на работните задължения да продължи в съда.

Comments

comments