След върнатия избор на Гешев: какви са възможните сценарии

thumb_910x0_гешев

Президентът Румен Радев отказа в четвъртък да подпише указ, с който да назначи избрания на 24 октомври от Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Гешев – единственият номиниран за главен прокурор след Сотир Цацаров, чийто мандат изтича официално на 10 януари 2020 г. Държавният глава реши да върне процедурата отново във ВСС точно две седмици след като Гешев бе избран с 20 гласа „за“ и 4 „против“.

 

„И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един-единствен кандидат не само че я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор – така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече – белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на обществени длъжности“, каза държавният глава.

 

Радев на практика атакува цялата процедура и като липса на конкуренция, и като оценяване на кандидата („в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа“) и от думите му се разбра, че изборът предизвиква повече съмнения, отколкото доверие и те трябва да бъдат разсеяни.

 

Comments

comments