След санкциите срещу Пеевски, Божков и Желязков: струва ли си да се обжалват и ще има ли още

 

 

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и посоченият за негово поставено лице Илко Желязков (заемал длъжности в службите за сигурност), бизнесменът Васил Божков са първите български граждани, санкционирани съгласно американския Глобален закон „Магнитски“ (GloMag) заради „значителна корупция“. Това беше обявено като най-широкообхватното действие досега в историята на програмата.

 

Освен срещу тях санкции по друга разпоредба – т.нар. раздел 7031(с), са наложени и на бившия зам.-министър Александър Манолев, бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и нейния главен секретар Красимир Томов, по него допълнителни санкции получават и Пеевски, и Желязков, тъй като всички те са заемали публични длъжности.

 

Почти веднага Пеевски обяви, че ще обжалва решението на Вашингтон и че не е държавен служител и не е нарушавал човешки права. В разпространено до някои медии съобщение той оспорва всичко и уточнява, че адвокатите му в САЩ се заемат със случая.

 

Колко ефективно би било обжалване на санкциите?
Съобщението от 2 юни краят на това действие на САЩ ли е или предстоят още действия?
Може ли да има още последици за тримата?

 

Това са три от ключовите въпроси след новината. След разговори с източник, запознат с разследването, както и след преглед на съвети в списания за юристи „Дневник“ установи, че събитията тепърва ще се развиват и опитите да бъде отменено решението на американската администрация могат на теория да успеят, но на практика вероятността е нищожна.

 

Основната причина е, че ударът от GloMag е твърде тежък, за да си позволи санкционираният продължително и скъпо обжалване.

 

Всички активи и собственост на тримата в САЩ се блокират, забранява се на американски граждани да извършват трансакции с тях, както и да им се предоставят каквито и да било средства, стоки или услуги. „В допълнение, всички активи, които са 50 или повече процента собственост, пряко или косвено, на едно или повече блокирани лица, също са блокирани“, се казва в съобщението. Тримата нямат вече право и да стъпят на американска територия. А имената им са прекалено „токсични“, за да рискуват повечето компании да имат нещо общо с тях.

 

Дори да се заемат с обжалването американски адвокати, те се изправят пред сложна задача. Обвиненията по глобалния „Магнитски“ са подплатени със солидни и проверени факти и са подготвени от юристи с опит в борбата с финансиране на тероризъм, пране на пари, тежки форми на корупция.

 

Принципът на министерството на правосъдието на САЩ е, когато едно разследване събере достатъчно убедителни доказателства, бързо се повдига обвинение, за да не научи разследваният и да побърза да заличава следи и премества активи.

 

Първан П. Първанов, принципал на Нюйоркската кантора за международен арбитраж и преподавател по международен арбитраж в Ню Йорк, обясни вчера за „Капитал“, че „процесът, по който се взимат тези решения, не подлежи на съдебен контрол и страните по него не се ползват със защитните механизми на конституцията и федералните процесуални закони“. По думите му „решенията могат да се базират върху по-широк кръг от доказателства от тези, които иначе биха били допустими в съдебно производство. Решенията не се взимат на базата на спекулативна или непроверена информация. Както показва и преглед на списъка със санкционирани лица в исторически план, обикновено мерки се налагат само в очевидни и безсъмнени случаи“.

 

Това сподели и източникът на „Дневник“ – че американците няма в обозримо бъдеще да разкрият кога са започнали да разследват Божков, Пеевски и Желязков, както и дали и от кои държави са получили подкрепа на двустранна и многостранна основа, но че преди да отправят обвиненията, са ги подготвили и подплатили така, че да издържат при евентуална битка в съда. През август 2017 г. бившият партньор на Пеевски и собственик на КТБ Цветан Василев подаде жалба по закона „Магнитски“, за която през 2018 г. беше съобщено от дъщеря му, че тя вече се разглежда от Държавния департамент – това е обявяваната до момента информация по темата, а през декември 2020 г. се разбра, че Пеевски е наел лобистка фирма в САЩ заради „проблеми“.

 

Защитници, които биха атакували Глобалния закон „Магнитски“, трябва да са наясно, че става дума за много пари и икономически санкции, чрез които САЩ постигат цели на външната си политика и националната си сигурност. Самата процесуална страна е такава, че са ограничени почти до нула възможностите за намеса преди налагането на санкциите. След това наказанията за нарушаването на закона са безпощадни – до 20 години затвори и глоба оп 1 милион долара. Което кара други компании да са далеч по-предпазливи и да въведат сложни системи за откриване и предотвратяване на задаващо се нарушение.

 

Обявлението на САЩ от 2 юни не е краят. Тепърва регулаторите ще започнат да уведомяват клиентите си да избягват санкционираните компании. Банки и фондове ще започнат проверки дали при тях има някъде сметки или активи и ще трябва да уведомят властите. Иначе казано, може още да научим за размера и вида на активите, партньорствата, връзките и обвързаностите на тези българи.

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments