След пожара в Благоевград: Хората от блока все още не могат да се върнат по домовете си

Снимка: БГНЕС

В петък вечерта голям пожар изпепели апартамент в жилищен блок в Благоевград. В огнената стихия загинаха трима души, 27 бяха евакуирани.
Десетки семейства вече четири дни живеят при роднини и приятели.

Все още хората не знаят кога ще могат да се върнат по домовете си. Още в събота те започнаха да изнасят от жилищата си дрехи и продукти от първа необходимост.

„Като се пуснат ток и вода, поне до третия, четвъртия етаж може да се живее горе-долу. Проблемите са седмият и осмият етаж. Моят апартамент е на втория етаж, няма проблеми с него, проблемите са от петия, шестия етаж нагоре. Влизаме за малко само – като няма ток и вода, не можеш да живееш“, обяснява един от живеещите в блока.

Предстои обследване на блока, като по всяка вероятност електрическата и ВиК инсталацията на седмия и осмия етаж са унищожени заради пламъците. Днес се очаква живеещите в блока да се срещнат с кмета на Благоевград, от когото да разберат как ще им се помогне.

Вълна от съпричастност и в социалните мрежи – хора изразяват желание да помогнат на живущите в блока, настояват и да бъде разкрита дарителска сметка.

Екип на БНТ вчера разговаря с жена, чийто апартамент е на осмия етаж – тя заяви, че единствената необходима помощ ще е за разчистване на стълбището между шестия и осмия етаж, тъй като то е в трагично състояние.

 

 

 

 

Източник: БНТ

Comments

comments