След оставката Корнелия Нинова пак ще се кандидатира за лидер на БСП

След обявената оставка заради изборния крах на БСП до четвърта политическа сила на вота през ноември м.г. Корнелия Нинова отново ще се кандидатира за лидер на партията. Основен неин опонент се очаква да бъде депутатът Крум Зарков.

 

На 22 януари в НДК присъствено ще заседава конгресът на партията, чиито членове трябва да констатират оставката на Нинова. Допускът ще бъде със зелени сертификати. След това ще трябва да започне процедура по нов пряк избор на лидер.

Засега не е известно кога след конгреса ще бъде насрочен прекият избор за лидер, но очакванията са, че трябва да има поне два месеца за подготовка и кампания. Според Корнелия Нинова датата трябва да бъде определена не от конгреса, както искат критиците й, а от Националния съвет, който да реши и кой от заместниците й да е временно изпълняващ длъжността на „Позитано“ 20. Очаква се това да бъде зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин, който вече е заявявал, че няма да участва в изборите, ако Нинова се кандидатира отново.

 

Това ще е вторият пряк избор за лидер в историята на БСП, след като през септември 2020 г. Корнелия Нинова спечели първия с гласовете на 43 228 социалисти при 53 807 гласували от 80 236 членове по списък. В момента тя изпълнява втория си мандат и по устав той й е последен. Мандатът обаче изтича през 2024 г. и засега не е известно дали след изборите т.г. новият лидер ще изпълнява тази половина или нов цял мандат. Има и предположения, че е възможно, ако той е част от изпълнителната власт, сроковете на „Позитано“ 20 да не текат.

 

На въпрос в интервю за БНР дали ще се кандидатира отново Корнелия Нинова днес обяви: „Вероятно да. В смисъл че така е честно. Всеки, който иска доверието, е добре дошъл и да решават членовете на партията.“ Освен това тя отхвърли критиките, че не може да съвместява двата поста – партиен лидер и вицепремиер, като обяви, че в Европа има случаи партийни лидери да са премиери, какъвто е бил и Сергей Станишев. Накрая каза: „Желанието на БСП за промяна трябва да стане факт. Ние вътрешните проблеми ще си ги решим.“

Comments

comments