След избора на Гешев: Президентът няма срок да подпише указ

Румен Радев

След 10 януари може да има и.д. главен прокурор

Висшият съдебен съвет избра Иван Гешев за главен прокурор на България. При гласуването той получи 20 гласа „За”. Кадровиците вече изпратиха решението си в президентството за подписване на указ. Държавният глава Румен Радев няма да издаде документа. На 10 януари изтича мандатът на Сотир Цацаров. Ако не бъде утвърден нов титуляр, ще има и.д. главен прокурор.

Заседание на ВСС продължи 10 часа. Четири от кадровиците бяха „Против” – Атанаска Дишева, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев. И тримата са върховни съдии и са от съдийската квота във ВСС. Четвъртото „Не” Гешев получи от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

В края на деня единственият кандидат за поста се определи като „изморен”. Той благодари на съдия Красимир Шекерджиев, който не го подкрепи, но обясни, че не уважава мнението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който също гласува „Против“.

„Той прочете предварително написана реч, без да вдигне глава от листовете. Това за мен не е проблем, бележките по листовете по принцип си го пиша аз. Надявам се да си го е написал той. Но това означава едно – че това е предварително подготвено и изслушването за него няма никакво значение. Това за мен не е признак за безпристрастност”, заяви кандидатът за главен прокурор.

Гешев коментира и протестите „За” и „Против” кандидатурата му: „Оценката за тези две събития ще си прави всеки непредубеден български гражданин, който е имал време да се запознае с тази информация. Аз нямах време”.

Хората, които го подкрепяха останаха до неговото излизане. Сега окончателното решение трябва да бъде взето от президента.

От ВСС са сигурни, че дори и това да стане – отново ще гласуват за Иван Гешев, който е избран по силата на закона. Междувременно се очакват законодателни промени, след които ще има по-лесна възможност главният прокурор да бъде освобождаван от поста си при несправяне със задълженията си. „Засега не са разписани конкретни правила в тази посока, предстои да бъдат разписани такива правила и искрено се надявам там да има и възможност за освобождаване от длъжност на тези тримата субекти – двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор”, каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС. Не е ясно кога тези законови изменения ще бъдат обсъжда.

Източник: БТВ

Comments

comments