След 6 часа: Приключи срещата между Путин и Ердоган

resize_on_the_fly

Двамата лидери се срещат часове преди да изтече временното прекратяване на огъня в Сирия

Над 6 часа продължиха разговорите на президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, в Сочи. Двамата обсъждаха ситуацията в Северна Сирия. Срещата се проведе часове преди да изтече петдневното примирие, договорено по настояване на Вашингтон. Въоръжените отряди на кюрдите трябва да се изтеглят от зоната за сигурност до 22 часа довечера, местно време.

Преди да пристигне за срещата в Сочи, турският президент заплаши с незабавно подновяване на бойните действия, ако това условие не бъде изпълнено. Протурските бунтовници също са готови да се включат в операцията.

Докато двамата лидери обсъждаха ситуацията в страната му, сирийският президент Башар Асад е в провинция Идлиб, където правителствената армия се сражава с последните останки на бунтовниците-ислямисти.

Владимир Путин каза, че турският президент му е обяснил подробно целите и задачите на турската операция в Сирия.

Руският президент е подчертал, че е важно да се попречи на терористите, да се възползват от действията на Турция в Сирия. Според него Турция споделя подхода на Руската федерация относно необходимостта от поддържане на териториалната цялост на Сирия. Арабската република трябва да бъде освободена от незаконно чуждестранно военно присъствие.

Според Владимир Путин ситуацията „на терен“ в Сирия не трябва да възпрепятства старта на работата на Конституционния комитет и коментира, че сепаратистките настроения в Сирия се подклаждат отвън.

 

Comments

comments