След 15 години ще се търсят учители и медицински сестри, търговците, сервитьорите и барманите ще са по-малко

13-05-10-45570

Заради демографската ситуация се очаква през следващите 15 години да се увеличи делът на работниците над 55-годишна възраст, като ще намалее и коефициентът на заетост. В градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград ще има най-голямо търсене на работна ръка. Това стана ясно, след като Министерството на труда и социалната политика представи средносрочните и дългосрочни прогнози за развитието на трудовия пазар, съобщи БНР.

Актуализираните прогнози за пазара на труда сочат, че през 2034 година ще имаме 6% по-малко заети на пазара на труда във възрастовата група 15-64 години. Това означава, че ще работят 190 000 души по-малко, отколкото сега.

Министър Бисер Петков коментира: „През 2034 година структурните дефицити за кадри със средно образование се предвижда да засегнат над 77 000 работни места, на които ще бъдат ангажирани лица с по-ниска или по-висока квалификация от необходимата“.

Доц. Алекс Ганева от изследователския екип, ангажиран с проучването, посочи, че най-търсените професии след 15 години ще са тези на учителите и на медицинските сестри.

Медицински сестри и акушерки, учители за средно образование и учители в начален етап на основното образование. Въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ще има все по-голяма потребност от човешки ресурси, ангажирани точно в тези сектори“, каза тя.

През 2034 година по-малко атрактивни и като брой по-малко ще са заетите в търговията: „Друга професия, която се характеризира с намаляващо търсене, въпреки че е много популярна, това е на сервитьора и бармана. Техният брой ще намалява“, добави доц. Алекс Ганева.

Снимка: БГНЕС

Comments

comments