Слави Трифонов предлага самостоятелен кабинет начело с Николай Василев

 

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов съобщи в понеделник сутрин (12 юли), че партията му ще поеме самостоятелна отговорност, и представи проектосъстав на правителство. За премиер е предложен представител на известните някога като „царски юпита“ Николай Василев, който заемаше министерски постове в правителството на НДСВ и на тройната коалиция. Името му беше често споменавано в последните дни в разговори в политическите и бизнес средите.

Изявлението на Трифонов беше очаквано с голям интерес, защото трябваше да покаже накъде ще се развие политическата ситуация през следващите седмици – към дълги преговори за някакъв коалиционен формат или към опит за правителство на малцинството. „Има такъв народ“ заложи на втория сценарий в опит отново да демонстрира, че не иска да се обвързва официално с други политически сили и че няма да влиза в преговори. За прозрачни разговори настоя в изборната нощ лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов.

От думите на Трифонов не се разбра дали все пак ще се водят някакви разговори откъде ще дойдат необходимите около 60 гласа, за да бъде гласувано правителството в парламента.

Предварително готов кабинет

Явно след коментарите, че след миналите избори „Има такъв народ“ нямат потенциал да излъчат правителство, сега Трифонов демонстрира обратното – за първи път политическа сила, която все още няма финално потвърден резултат, че ще получи първа мандата – представя състав на цял кабинет часове след края на изборния ден.

Правителството е подготвено предварително. По информация на „Дневник“ Василев е водил преговори с министри и през уикенда.

 

В проектокабинета липсва екоминистър и не бе обявено дали този ресор ще премине към друго министерство.

 

Трифонов обяви, че е предложил на трима министри от служебното правителство да влязат в кабинета – Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, но те са отказали.

 

Жени и бизнес опит

 

Бърз поглед на състава показва липсата на министър на околната среда и водите, както и че няма някой, който ще отговаря за еврофондовете. В предложение кабинет влизат много жени, представители на бизнес средите и хора, които имат експертен опит или образование и кариера извън България, но нямат управленски такъв. С някои изключения.

 

Ето как Трифонов представи проектокабинета, както и допълнителни факти от биографиите на кандидатите:

 

Николай Василев – министър-председател. „На 51 г., говори седем езика. Икономист и финансист. Учил е в четири университета на три континента. Има бакалавърска степен по икономика и мениджмънт о т университета по икономически науки в Будапеща, както и бакалавърска степен по бизнес администрация, финанси и икономика от Нюйоркския държавен университет. Завършил е и магистратура по „Международна икономика и финанси“ в университета „Брендайс“. Участва в обменна магистърска програма по данъчна политика, японска икономика и мениджмънт в университета Кейо в Токио. Сертифициран финансов аналитик и член на Управителния съвет на българската CFA организация. Животът и кариерата му са преминали през шест държави, като е живял, учил и работил в Русия, Унгария, САЩ, Япония и Великобритания. Бил е данъчен консултант в Coopers & Lybrand в Унгария. Работил е за швейцарската банка UBS, като асоцииран директор, анализатор в офисите на банката в Ню Йорк, Токио и Лондон. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets в Лондон. Участвал е в управлението на България в две правителства като вицепремиер и министър на икономиката от 2001 до 2003 г. , вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията от 2003 до 2005 г. и като министър на държавната администрация и административната реформа от 2005 до 2009 г.“

Трифонов пропусна да каже, че Василев е вицепремиер в правителството на НДСВ, ДПС и „Новото време“, а министър на държавната администрация и административната реформа е в правителството на БСП, ДПС и НДСВ.

Николай Радулов – вицепремиер и министър на вътрешните работи. „На 65 години, говори четири езика. Представен като експерт по сигурността, завършил Академията на МВР и Военна академия „Г.С. Раковски“. Придобил е допълнителна квалификация в САЩ и Великобритания. Доктор по философия и национална сигурност. С над 33 години опит в сектора на сигурността. Преподавател по национална и международна сигурност. Автор на множество публикации по темата.“.

Ради Найденов – вицепремиер и министър на външните работи. „На 58 г., говори четири езика. Министър на външните работи в първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г. Дипломат, дългогодишен посланик в Австрия и Германия. Извънреден и пълномощен посланик в Швейцария. Ръководител на посолството в Берн. Учил „Международни отношения“ в УНСС, специализирал в Германия, Франция и САЩ.“

Мария Бойчинова – министър на финансите. „На 34 години. Говори три езика. Икономист и финансист, завършила колежа Vassar („Васар“) в Ню Йорк. Учила в Лондонското училище по икономика и политически науки. Притежава престижна професионална акредитация „сертифициран финансов аналитик“. Започва кариерата си на Уолстрийт в компаниите „Мерил Линч“ (Merrill Lynch) и „Джей Пи Морган“ (J.P. Morgan).“
Мария Бойчинова е била главен финансов анализатор и част от ръководството на управляваната от Николай Василев компания „Експат Асет Мениджмънт“ – най-голямата независима компания за управление на активи в България.Любомир Дацов – министър на икономиката. „На 56 години, говори три езика. Бивш зам.-министър на финансите в два кабинета от 2003 г. до 2009 г., като е отговарял за изготвянето на държавния бюджет. Икономист и финансист. Магистър по „Планиране и прогнозиране на икономическите системи“ от УНСС. Работил е в Министерството на финансите на позициите експерт, началник на отдел и съветник по фискалните въпроси на министъра. Преподавал е публични финанси в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.“

Наталия Митева – министър на образованието. „На 39 години, говори четири езика. Представена като експерт по образованието. Завършила с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина. Има магистратура по „Публични политики“ от Университета в Мериленд, САЩ. Допълнителни квалификации от Колумбийския университет и бизнес департамента на Университета в Оксфорд, Англия. С близо десетгодишен опит в сферата на образованието, иновациите, в преподаването. Активно работи с Колумбийския университет в Ню Йорк за ефективните технологии за преподаване.“
Красимир Ненов – министър на енергетиката. „На 52 години, говори четири езика. Икономист и финансист. Придобива бакалавърска степен по икономика в университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по „Стопанско управление“ от университета „Корнел“ (Cornell), САЩ, както и магистърска степен по „Бизнес администрация“ от Университета в Льовен, Белгия. Бил е търговски мениджър и директор в големи енергийни компании в България и Русия. В момента е изпълнителен директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3″.“
Петър Илчев – министър на правосъдието. Владее английски, испански и руски език. Главен асистент в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“. Преподавател е по „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“. Д-р Петър Илиев е завършил магистратура, а след това и докторска степен по право в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е „Английско търговско право“ и „Право на Европейския съюз“ в Бъкингамски университет, Великобритания. Специализирал е и американско търговско право в Ню Йорк, САЩ. Има и специализации по „Правораздаване“, „Публична администрация“ и „Международно право и международни отношения“. Избран е за адвокат на годината през 2019 г. Той е основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и партньoри“. Почетен консул на Барбадос и ръководи консулството на Барбадос в България.
Теодора Генчовска – министър на отбраната. „На 50 години, владее два чужди езика. Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия. Тя е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата ѝ започва в генералния щаб на Българската армия. Преминава през всички нива и става началник на отдел „НАТО и ЕС“ в министерството.“
Велислава Петрова – министър на здравеопазването. „На 31 години, говори три езика. Български учен, имунолог. Учила в Университета в Бристол и Университета в Кеймбридж. Получава докторска степен по „Биологични науки, вирусология и имунология“. Старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и иунизации в Женева.“
Ивайло Кожухаров – министър на туризма. От Варна, завършил е езикова гимназия с немски и английски език. Има бакалавърска и магистърска степен по „Икономика и организация на туризма“ от Икономическия университет във Варна и магистратура по „Маркетинг“ в УНСС, гр. София. Едва 23-годишен става управител на четиризвезден хотел и по-късно става изпълнителен директор на българска хотелска верига с няколко хотела в страната. Основател е на консултантската компания Hotel Experts BG. Член е и на управителния съвет и съучредител на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и член на контролния съвет към Националния борд по туризъм.
Пламен Абровски – министър на земеделието, храните и горите. Юрист по образование, но преди да се отдаде на адвокатството преди три години, има сериозен опит в международни институции в сектора. Работил е пет години в постоянното представителство на България в Брюксел с ресор „Директни плащания“, в Програмата за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. Бил е също експерт в Института по агростратегии и иновации и юрисконсулт в Българската агенция по безопасност на храните. Работил е още като главен сътрудник по „Управление на Европейски програми и проекти“ в отдел „Оценка на проекти и договаряне“, Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“.
Михаела Лашова – министър на регионалното развитие и благоустройството. „На 43 години, говори два езика. Финансист и мениджър. Притежава магистърска степен по „Финансов мениджмънт“ от „Сити юнивърсити“ (City University), Сиатъл, САЩ, и бакалавърска степен по „Финанси“ от University of Illinois в Чикаго, САЩ. Заема ръководни позиции в престижни финансови компании. Посланик на кралската институция на оторизираните оценители за България, Македония и Сърбия.“
Христо Алексиев – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „На 39 години, говори два езика. Бивш министър на транспорта в служебното правителство на Румен Радев от 2017 г. Магистър по „Икономика“, бакалавър по „Политология“, притежава редица допълнителни квалификации от „Импириъл колидж“ (Imperial College), Лондон, Оксфордски университет, APMG. Икономически експерт и консултант, ръководил е успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор.“
Станислава Армутлиева – министър на културата. Родена в София на 30 май 1971 г., завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър“ през 1993 г. в класа на професор Енчо Халачев и Снежина Танковска във ВИТИЗ. Управител на музикалната компания „Вирджиния рекърдс“ от 1991 г. Председател на управителния съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти. Била е член на жури в музикалния риалити формат „X-Factor“, България. През 2015 г. след фалита на Корпоративна търговска банка става известно, че управляваният от Армутлиева оператор на авторски права за музика ПРОФОН има депозит от 10 млн. лв. в банката. Според Армутлиева парите са от непотърсени от артисти отчисления за авторски права. Темата предизвиква скандал между нея и певицата Рут Колева, която твърдеше, че продуцентката ограбва парите на българските музиканти, и поиска оставката ѝ. Към днешна дата Армутлиева все още е в управителния съвет на дружеството.
„Предложението дойде изненадващо за мен. Не мога да коментирам в конкретика. Надявам се в следващите дни да говорим повече“, заяви Армутлиева след номинацията си пред „Нова телевизия“.
Радостин Василев – министър на младежта и спорта. Свързан е професионално с елитния спорт в България от повече от десетилетие. Той беше част от юридическия екип в някои от най-тежките години на ЦСКА след 2008 г. при управлението на Александър Томов и „Титан“, когато срещу клуба се водеха десетки дела от бивши футболисти и други клубове. По това време всеки сезон основната задача пред червените беше получаването на лиценз. По-късно Василев за кратко помагаше на ЦСКА и под ръководството на Гриша Ганчев, но се отдели. В последните години адвокатът насочи усилията си към дейността на своята кантора „Василев енд ко консултинг“, като участва в защитата на Федерацията по вдигане на тежести след тежкия допинг скандал – дело, приключило с глоба от 250 хил. долара за България. Защитавал е футболисти като Кирил Десподов, Спас Делев и Иван Иванов, както и бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви. През 2017 г. се включи дейно в работата около неуспешната кандидатура на Любослав Пенев за президент на БФС. Василев се присъедини към партията на Трифонов и беше водач на листата в Плевен. След изборите през април адвокатът оглави правната комисия и участва в създаването на новия изборен кодекс.
Лилия Иванова – министър на труда, социалната и демографска политика. „На 52 години, говори четири езика. Юрист, завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има много допълнителни квалификации в чужбина – по банково право в Линц, практика за адвокати в Бон, специализации в областта на административната реформа и устойчивото развитие в Мадрид, Лондон, Бирмингам, Барселона.“
Трифонов пропусна да спомене, че Иванова е била началник на кабинета, а след това и заместник на икономическия министър Емил Караниколов в последното правителство на ГЕРБ. Борисов отстрани Караниколов заради подозрения за връзки с тогавашния депутат от ДПС Делян Пеевски (впоследствие попаднал под санкции от САЩ заради корупция). Заедно с Караниколов от министерството си тръгна и Иванова. В официалната й визитка, разпространена като зам.-министър, се изреждат следните стъпки в кариерата й: „от 1998 г. досега заема последователно длъжностите началник-кабинет на министъра на културата, съветник в Министерския съвет, директор на дирекция в Министерството на държавната администрация и административната реформа, главен секретар в Министерството на земеделието и храните, в Министерството на здравеопазването и в Министерството на младежта и спорта“.Д-р Антония Валентинова – министър без портфейл по ромските въпроси. На 27 години, говори 4 езика. Лекар-анестезиолог. Завършила Медицинския университет в София. Работи като лекар ординатор в Спешна помощ и като лекар-специализант по анестезиология и интензивно лечение. Трифонов наблегна и на факта, че Валентинова е от ромски произход.

Comments

comments