Славянка Симитчийска: Сключвайте писмени трудови договори!

112233

„Инспекцията по труда контролира само сключените писмени трудови договори, устните договорки няма как да бъдат обект на проверки, но при тях обикновено потърпевшите са работниците“, коментира на пресконференция днес Славянка Симитчийска, директор на  Дирекция “Инспекция по труда“ – Благоевград.

Тя посочи, че през месец октомври експертите на инспекцията са направили 163 проверки за спазване на трудовото законодателство. 14 от тях са по сигнали на граждани и са във връзка с неизплатени трудови възнаграждения, обезщетения за не- използван платен годишен отпуск, отказ за предоставяне на документи, свързани с трудово правоотношение. Нарушенията на трудовото законодателство са 44% от общи брой нарушения. По-значителен е делът на тези за спазване на здравословните и безопасни условия на труд – 56%.

Инспекцията е дала съответните предписания за отстраняване на констатираните 716 нарушения. Издадени са и 31 броя акта заради административни нарушения, а влезлите в сила през месец октомври наказателни постановления са 25, като са наложени имуществени санкции в общ размер от 47 800 лева.

Удовлетворени са всички постъпили  13 искания за разрешение за наемане на работа на непълнолетни лица,  ежеседмично се правят проверки на работещите по изграждането на АМ “Струма“.

Извършени са и две проверки във връзка с разследване за трудови злополуки. Едната е в град Разлог, а другата – в района на Горско стопанство – Г. Делчев.  Симитчийска подчерта, че в дърводобива нарушенията са много, като често не се спазват най-елементарни правила за безопасност, но контролът е твърде труден.

Comments

comments