След като ЮНЕСКО каза „НЕ“ на промените в плана за управление продължават протестите в защита на Национален парк Пирин“ в Благоевград

 

Protest cover 10 small

Днес, 30 май, в Благоевград на площад „България“ (пред Ларго мол) в 18.30 часа ще се ще се проведе 21-ят пореден протест в защита на Национален парк Пирин.

А вчера ЮНЕСКО публикува свое проекторешение, в което се  казва българското правителство „да не прилага промените в сегашния план за управление на Национален парк Пирин, докато проектът за нов план не се подложи на екологична оценка“. Сега правителството е на ход – да потвърди решенията на съда и на ЮНЕСКО за Пирин, или да продължи да нарушава закона в името на олигархичните интереси, които от години управляват България.

Досега всякакви управляващи ни лъгаха, че ЮНЕСКО няма да има проблем с това решение. Но ето, че рано или късно истината излиза наяве!

Проекторешението на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин можете да намерите на: https://whc.unesco.org/en/soc/3665

Всеки, който желае може да подкрепи опазването на природата на Национален парк Пирин и спазването на законите в България в подписка по време на протеста днес в Благоевград.

Протестът отново е за оттегляне на решението на правителството. Протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу наглостта на олигархията, която си прави каквото поиска, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите и обслужват частни интереси. Протестът ни е срещу беззаконието!

Протестиращите продължават да настояват за:

1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;

2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

3. Обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;

4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;

5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;

6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

Comments

comments