Скок на продажбите на електромобили у нас

72fd76783172f5b6f6863718362e2a4a

У нас

130% ръст на електромобилите у нас за второто тримесечие на 2019 година, спрямо същия период на миналата година, отчете статистиката. За сравенние –  новорегистрираните дизелови автомобили са намалели с 26%.

В Европа

Близо 60% е делът на новорегистрираните бензинови коли в рамките на Европейския съюз, показва още статистиката на Асоциацията на европейските производители на автомобили.  Видима е тенденицята  за значително намалено търсене на нови леки автомобили с дизелови двигатели. Техният дял се е свил до 31%. Продажбите на нови бензинови превозни средства продължава да нараства на петте основни пазара в ЕС, с изключение на Германия. Най-голям ръст е отчетен  в Италия – 27.4%. В страните от Централна Европа също се наблюдава увеличение на търсенето – със 7.2%.

От друга страна, броят на дизеловите автомобили, регистрирани в целия ЕС за последните три месеца, е намалял с 16.4%, достигайки 1.3 млн. продадени коли. Регистрациите на автомобили с алтернативно захранване в ЕС показва растеж от 28.5% за второто тримесечие.

В Китай

Продажбите на електромобили в Китай се понижиха за втори пореден месец, след като правителството в Пекин се отказа да предоставя стимули. Това е поредният сигнал, че един от последните стълбове за силата на най-големия автомобилен пазар в света се разпада, пише Bloomberg.

Продажбите на нови електрически автомобили са се понижили с 16% през август на годишна база до 85 хил. броя, обяви Китайската асоциация на автомобилните производители. През юли спадът на годишна база беше 4.7%.

Данните засилват натиска върху Пекин да въведе облекчения, за да се подкрепи разрастващата се индустрия, която все още зависи до голяма степен от държавата. Китай се отказа от субсидии за електрически превозни средства, които бяха въведени през 2017 г., за да подкрепят индустрията. Това се отрази негативно на сектора, като един от най-големите китайски производители на електромобили BYD очаква спад на приходите си.

Китай счита сектора на електромобили за изключително важен, като целта на правителството е 60% от продадените превозни средства до 2035 г. да са електрически.

Снимка: Bloomberg

Comments

comments