Скулпторът Иван Русев с книга за историята на арт център “Илинденци”

Емблематичният  скулптор Иван Русев представя книгата си “Разказ за Пътя и Каменни истории”, посветена на историята на единствения по рода си частен скулптурен парк в България – арт центърът в село Илинденци, чиято цел е да съхрани и развие най-добрите традиции на основополагащите европейски скулптурни симпозиуми.

 

Книгата систематизира и изследва с подчертано чувство за историчност опитът и действията, довели до появата и утвърждаването на арт център “Илинденци”, като място за култура от световна величина през последните повече от 20 години. В нея са представени детайли за организираните през годините събития, за процеса на общуване и обмен, за творческия процес и натрупвания, за механизмите на действие и личностите, привличани за участие през годините, както и биографични истории от утвърждаването на Иван Русев като един от най-значимите ни съвременни творци.

 

Авторът последователно ни въвежда в своя свят на търсения, преследвани и постигнати цели по Пътя на изкуството.

 

Първата част предлага увлекателен разказ за израстването и формирането на бъдещия скулптор, както и извеждането на смелата за времето си идея за създаване на частен център за изкуство в България.

 

Във втората част в хронологична последователност е представен пътят, изминат през годините, от създаването на центъра през 1998 г. до днес, както и резултата от дългогодишния труд, натрупвания и богат опит на група хора, съучастници в общ процес, наречен Арт център “Илинденци”.

 

Книгата “Разказ за Пътя и Каменни истории” вече излезе от печат и ще бъде по книжарниците до края на месец април 2021 г. Тя е съвместно издание на Фондация „Арт център “Илинденци” и Издателска Къща “Гутенберг”, с подкрепата на Министерство на културата, като част от проекта “Арт Сцена – Илинденци”* – сесия за финансиране на проекти в областта на визуалните изкуства.

За Иван Русев

 

Иван Русев (р. 1954 г. в София) е една от водещите фигури в българската скулптура. Работи основно в камък, а произведенията от зрелия му период се отличават с характерен подход при обработката на този материал, при който намесата е деликатна и подчертава естествената природна структура. Завършил „Скулптура” в НХА при проф. Величко Минеков през 1979 г., той бързо навлиза в художествения живот, като през годините реализира много свои самостоятелни изложби, удостоен е с различни награди, има и редица участия в колективни представителни изложби на българското изкуство в страната и чужбина (Испания, Австрия, Словакия, Индия, Германия, Япония, Южна Корея, Белгия, Мексико). За повечето от които също можете да прочетете в книгата. Най-важният дългогодишен творчески проект на Иван Русев е именно Центърът за изкуство в село Илинденци.

ЗА АРТ ЦЕНТЪР “ИЛИНДЕНЦИ”

 

През 1998 година няколко приятели и съмишленици, начело с Иван Русев, започват изграждането на скулптурен парк в село Илинденци и основават фондация „Арт център-Илинденци”.

 

Върху територия от 30 дка постепенно биват сътворени 47 скулптурни произведения, хармониращи с природата. Няколко от тях – “Форумът” – действащ амфитеатър с над 350 места; Езерото “Йорданов ден” – мястото, където местните хора хвърлят кръста на Богоявление; каменните пътеки – обединени в скулптурен проект “Мрежата” са мащабни проекти, осъществени с усилията на много участници. Мащабна реализация е и проектът “Мраморният град на изкуствата” с автор Иван Русев.

 

През годините в симпозиумите и пленерите, организирани от фондация „Арт център-Илинденци” са участвали 164 автори от България, Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, Индия, Канада, Мексико, Румъния, САЩ, Словакия, Франция, Холандия, Швеция и Япония.

 

Фондацията е инициатор и други творчески прояви – музикални изпълнения и събития, обхващащи широк кръг хора на изкуството, както и практики за работа с деца, ученици и студенти.

 

Със своята дейност Арт Център “Илинденци” успява да превърне неизвестното място в добре познат туристически и културен обект, с добавена стойност за региона.

*За проекта “Арт-сцена “Илинденци”

 

Една от последните инициативи е проектът “Арт Сцена – Илинденци”, реализиран между 28 март и 6 април* 2021 г., целящ да популяризира млади и все още неутвърдени творци в сферата на живописта.

 

Проектът се проведе под формата на 10-дневно ателие в скулптурния парк на село Илинденци, община Струмяни. Там, в подходяща творческа обстановка 8 млади автора имаха възможност да творят, черпейки вдъхновение и опит от утвърдени имена в съвременното изкуство. Ателието завърши на 7 април с изложба в пространството на „Мраморния град на изкуствата“, която ще остане на разположение един месец, за да бъдат представени авторите на куратори, критици, арт мениджъри, утвърдени творци, журналисти, както и на широката публика.

Comments

comments