Ски зоната в Банско отново на вниманието на Министерски съвет

6692712

През следващата седмица Министерски съвет ще разгледа договора за ски зона Банско. Министрите ще обсъдят увеличение на концесионната такса, както и прецизиране на договора с фирмата, която стопанисва ски зоната, „Юлен”. Това съобщи на пресконференция министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Решението на кабинета ще даде възможност на екоминистъра да започне разговори с концесионера. Реакцията на екоминистъра идва ден, след като главният прокурор Сотир Цацаров по време на интервю в „Шоуто на Слави“ предупреди с наказателно производство, ако правителството продължи да няма решение за концесията, която се стопанисва от компанията „Юлен“.

Еконминистърът заяви, че проблемите с концесията са заложени още през 2001 година и ще отнеме много време, докато се изчисти въпросът с разминаването в територията на ски зоната.

Припомняме, че през юни тръгна проверка около редовността на договора. Според Прокуратурата над 8 години Министерският съвет е бил наясно, че „Юлен“ е ползвала с две трети по-голяма площ от определената по договор.

В резултат на тази проверка до премиера и Министерския съвет беше изпратено предложение, в което предлагаме да се предприемат незабавни действия да се защити интересът на държавата. Констатирано е бездействие за голям период от време. Ако не последват мерки, прокуратурата ще трябва да предприеме действия, свързани с проверка за търсене на евентуална наказателна отговорност. Бихме предприели разследване, ако няма предприети действия, заяви Цацаров.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, чрез което иска информация за предприетите от страна на правителството действия след отправените още през юни месец предложение на обвинител номер едно.

Пресцентърът на Прокуратурата припомни:

На 12 юни 2018 г., главният прокурор Сотир Цацаров, след извършена проверка по сигнал на ПП „Зелените“, в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност, отправи предложение до министър-председателя, за следното: Министерският съвет на Република България – да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство /включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение/; – да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.“ по чупките на външната граница на ски зоната/.

Днес, 23 ноември, главният прокурор изпрати писмо до министър-председателя, с искане за информация относно предприетите действия. /БГНЕС

*сн. БГНЕС

Comments

comments