Скандалът между Лондон и Вашингтон доведе до оставката на британския посланик

Ким Дарък
Ким Дарък

Посланикът на Великобритания в САЩ подаде оставка след разразилия се дипломатически скандал между двете държави, пише „Гардиън“.

Министерството на външните работи на Обединеното кралство съобщава, че сър Ким Дарък напуска поста.

В писмо до сър Саймън Макдоналд, високопоставен представител на външното ведомство, Дарък отбелязва, че спорът, по време на който Доналд Тръмп нарече посланика „надут глупак“ и „много глупав“не му позволява да продължи да изпълнява задълженията си.

От изтичането на официалните документи от това посолство има голяма спекулация около моята позиция и срока на мандата ми като посланик. Искам да се сложи край на тази спекулация. Настоящата ситуация не ми позволява да изпълнявам задълженията си, както бих искал, пише посланикът.

Американският лидер обяви, че ще прекъсне контактите с дипломата след изтичане на дипломатически телеграми, в които се описва Тръмп като „неспособен“.

По-рано британското правителството подкрепи посланика си Ким Дарък.

В отговор на писмото Макдоналд пише, че приема оставката му с „дълбоко лично съжаление“ и го похвали за професионализма и поведението му по време на спора. Макдоналд пояснява, че премиерът, външният министър и цялото правителство застават зад него.

Премиерът Тереза Мей и лидерът на опозицията Джереми Корбин също похвалиха Дарък.

Източник: Нюз.БГ

Comments

comments