Скандал между синдикати и работодатели на срещата с вицепремиера Гълъб Донев в МС

 

Снимка: Архив/БГНЕС

Скандал беляза работната среща между синдикатите, работодателите и вицепремиера Гълъб Донев, която се проведе в Министерския съвет.

По-малко от час след началото на срещата работодателите напуснаха, след възникнал спор със синдикатите. Причината – несъгласни са с предложението за увеличаване на минималната работна заплата. Това съобщи на излизане председателят на АИКБ Васил Велев:

„Имаше поведение от страна на синдикатите, което не може да го окачествим като диалог и като търсене на решение. И понеже никой не е дошъл тук да бъде овикван, работодателите си тръгнаха. Нямаше конструктивен разговор“, заяви Васил Велев.

По думите му спорът е възникнал за това, че без да има средносрочна бюджетна прогноза, планирани други макропараметри като ръст в икономиката, инфлация, дефицит, не може да се вземат правилните решения.

„Естествено, че исканията на синдикатите са максималистични, които не отговарят на икономическата реалност и биха довели до отрицателни последици, включително за синдикалните членове, но тези диаметрално противоположни позиции трябва да се сближават в един спокоен, аргументиран, конструктивен разговор, а не с крясъци и писъци“, допълни още Велев.

Работодателите се борят за по-висока средна работна заплата, ръст в икономиката и бюджетни политики.

„КНСБ изложи тяхната позиция, всички търпеливо изслушахме, макар в нея да има много положения, които не са верни и с които ние принципно не сме съгласни“, каза Велев.

Синдикатите настояват минималната работна заплата да се увеличи до 764 лв. от първи януари 2022 г., или ръст с около 17 % в сравнение със сегашния размер от 650 лв. Работодателите са против с аргумента, че размерът на минималната работна заплата трябва да се договаря между бизнеса и синдикатите по икономически дейности. Смятат още, че предлаганият размер ще е по-висок от средния размер на заплатата в 10 икономически дейности, или сектори, и на практика предприятията от тези сектори трябва да плащат минимална заплата от печалбата си, каквато нямат заради кризата.

От своя страна, лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че ако от януари догодина не бъде увеличена минималната работна заплата от 650 на 764 лв., ще призове всички 500 000 работещи на тази заплата на безсрочни стачни действия. По думите му, увеличението на заплатата е наложително, защото няма вече кой да работи за 650 лв., съответно ако бизнесът не увеличи възнагражденията, няма да има откъде да намери работещи.

От КТ „Подкрепа“ допълниха, че това, което им е съобщено от финансовото министерство, е, че пари в бюджета за компенсация и на работници, и на предприятия, вследствие на кризата, има в минимален размер.

 

 

 

 

Източник: БНТ

Comments

comments