Скандал в Драматичния театър в Благоевград

cc99de1438bcb648d75c0495dbedea86

В началото на своя впечатляващ 100 – годишен творчески сезон, Драматичният театър „Никола Вапцаров” в Благоевград е разтърсен от огромен скандал. Той е свързан с работата по спектакъла „Евангелие по Никола” , подготвян за вековния юбилей на културния институт. С договор работата на режисьора поема Ставри Карамфилов, но след известно време той е прекратен от ръководството на театъра.

Преди седмица, с участието на Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България и на актьори от трупата на театъра, директорът на благоевгардския театър Маргарита Мачева обяви причините за това. Пред журналистите тя съобщи, че Ставри Карамфилове е направил множество административни, финансови и художествени отклонения от предварително договорените клаузи. Освен това, той е поискал по-висок хонорар за себе си, повече пари за цялостната постановка, пожелал е да работи предимно с външни актьори, а не с хора от трупата на благоевградския театър. Не е направил постановъчен екип в указания срок, имало е само сценограф. Всичко това е довело до прекратяване на договора между режисьора Ставри Карамфилов и ръководството на театъра.

Днес Ставри Карамфилов,  който от дълги години живее в Ню Йорк, дойде  в Благоевград, за да отговори на отправените към него обвинения.

Той отрече да е търсил баснсловен хонорар. По думите му, самата Маргарита Мачева му е предложила 7000 лева. Заради честите му пътувания и разходите  за хотели и срещи с бъдещия екип на постановката този хонорар е бил увеличен на 8000 лева. Според Карамфилов „ г-жа Мачева е невинна. Тя е просто маша, кукловодите са зад нея. Тази власт не търпи социалното острие на Вапцаровата същност, наличността му. Тази власт, както всяка власт, се страхува от сянката си. Това е истината за спектакъла. Истината е, че не може да има спектакъл за Вапцаров, направен от Ставри Карамфилов в контекста на предстоящите избори”.

Режисьорът поясни още, че постановката „Евангелие по Никола“, посветена на 100-годишня юбилей,  е финансирана с 30 000 лева – по 15 000 от община Благоевград и от Министерството на културата.

Все още Маргарита Мачева, директор на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград не е излязла с официална позиция.

Comments

comments