„Сиела Норма” отказа да се обяснява за скандала с машините

228-те машини, които дадоха повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да твърди, че се подготвя измама на предстоящите избори, са предназначени за собствени нужди на фирмата-доставчик „Сиела Норма” и тя няма намерение да се обяснява за тях. Така може да се обобщи позицията по въпроса на изпълнителния директор на компанията Веселин Тодоров.

Изказването му беше провокирано от искането на Централната избирателна комисия (ЦИК) въпросните машини да бъдат запечатани в склада на „Карго Партнер”, където се съхраняват. Устройствата ще бъдат върнати на „Сиела Норма” след евентуалния втори тур на президентските избори, който може да се проведе на 21 ноември. Това разпореждане на ЦИК провокира фирмата да се оплаче в прокуратурата от изборните комисари. Сигналът й, на свой ред, стана повод за задочно пререкание между държавното обвинение и МВР, което е натоварено с охраната на склада и трябваше да изпълни искането на ЦИК.

„Тези 228 машини са предназначени за собствени нужди на „Сиела Норма“. Не дължим обяснение за тях. ЦИК превиши правомощията си, затова сме подали сигнал до прокуратурата”, обясни Тодоров в интервю пред Нова ТВ. „Сигналът ни е срещу председателя на ЦИК Камелия Нейкова, която е разпоредила камионът да бъде върнат и разтоварен в склада. Разпореждането (на Нейкова – бел.ред.) не е изпълнено, а машините са разтоварени извън него и се охраняват отделно“, допълни той.

Фирмата на Тодоров оспорва заповедта на Нейкова в столичния административен съд. По думите му, целта не е някой да бъде осъден, а машините да бъдат освободени, защото са частна собственост на производителя „Смартматик“.

Шефът на „Сиела Норма“ категорично отрече, че съществува възможност за манипулация на вота. „С инвестиция от няколко милиарда лева и ангажирането на няколко хиляди души вероятно може да се манипулират машините. Ако разполагате с ключа за софтуера, може да обиколите всички 12 000 машини и да ги преинсталирате, да наемете десетина хиляди души, които да го направят, след това да подкупите членовете на СИК – около 80 000 души, които да не обърнат внимание на това нещо. Затова казвам лесно, но в кавички”, заяви Тодоров. А накрая декларира: „Изборите на 11 юли (които бяха проведени със същия модел машини – бел.ред.) бяха най-честните в последните 1340 години.”

Comments

comments