/ВИДЕО/ Ще останат ли жителите на област Благоевград без личен лекар от юни?

Стотици българи могат да останат без личен лекар от началото на юни тази година, ако джипи-тата им нямат придобита специалност. Решението е на Министерство на здравеопазването и е във връзка с Преходните и заключителните разпоредби към Закона за допълнение на Закона за лечебните заведения, съгласно които регистрацията на лекарите, които са се зачислили за придобиване на специалност по „Обща медицина“, но не са придобили такава в петгодишен срок, подлежи на заличаване. Този срок изтича на 3 юни 2019 г.

В област Благоевград практикуват около 260 общо практикуващи лекари. Без специалност по „Обща медицина“ са 48 джипи-та. „Заличени лекари обаче няма да има“, коментира заместник-директорът на РЗИ-Благоевград д-р Иванка Василева.

А в дългосрочен план картината не е светла – в някои части от област Благоевград се очаква недостиг на лекари. Сред основните причини е фактът, че като цяло лекарите застаряват. Не малко са и работещите пенсионери.

Проблем заради липсата на общо практикуващи лекари в областта е възможно да има, особено в общините Гоце Делчев и Петрич.

 

Comments

comments