Ще има ли евроизбори във Великобритания: институциите на ЕС са на различно мнение

zx860y484_3377825

Европейската комисия даде знак, че британците ще трябва да изберат свои представители в следващия Европейски парламент, ако перспективата е страната да остане в ЕС след първото заседания на новия парламент на 2 юли, предаде „Ройтерс“.

Великобритания трябва да напусне ЕС в полунощ на 29 март, но миналата седмица британският парламент категорично отхвърли споразумението, което премиерът Тереза Мей постигна с ЕС. Засилват се очакванията, че Лондон ще трябва да поиска повече време, за да договори собствената си позиция по условията за Брекзит. Перспективата за удължаване предизвика дебат дали Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент, за да се избегнат правните предизвикателства към работата на институцията, произтичащи от това Великобритания да не бъде представена, но все още да е членка на ЕС, когато новият парламент започне да работи.

Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас каза на редовния брифинг в петък, че Брюксел не е получил никаква молба от Лондон за удължаване на срока до 29 март за напускане на ЕС и следователно тази дискусия е теоретична.

„Ние имаме закононно съставен Европейски парламент, което изисква пряко избрани евродепутати от всички държави членки най-късно на първия ден от новия мандат на новия парламент, което този път е 2 юли“, посочи Схинас. „Това е правната ситуация. Като пазители на договора бихме предпочели да останем в рамките на приложимия правен ред“, допълни той.

Правните служби на самия европейски парламент обаче имат различно виждане. В правно мнение от 2017 г., видяно от „Ройтерс“, адвокатите на Европейския парламент казват, че Великобритания няма да трябва да избира свои представители, дори и все още да е член на ЕС.

Великобритания има договорно задължение да организира избори за Европейски парламент, ако все още е държава членка през май, но ако реши да не го прави, законността на следващия Европейски парламент не може да бъде поставяна под въпрос, посочват адвокатите.

„Ройтерс“ припомня, че когато България и Румъния се присъединиха към ЕС на 1 януари 2007 г., евроизборите вече се бяха състояли през 2004 г. Двете нови държави членки не бяха задължени да проведат избори и вместо това изпратиха евродепутати от националните си парламенти в зависимост от резултатите на последните национални избори.

 

Comments

comments