Ще бъдат ли съхранени подобаващо археологическите разкопки край село Покровник?

 

Археологическите разкопки край село Покровник официално са преместени извън трасето на автомагистрала „Струма“.

Историята на „Скаптопара“

Преди една година археолози откриха непокътната гробница от римско време край Благоевград. Това се случи по време на разкопките край село Покровник преди пускането на поредната част от автомагистрала „Струма“.

Това е тракийско селище, разположено на площ от 120 декара – Скаптопара, или древният Благоевград. След като археолозите откриха църква, баня и канализация, в последствие бе  открит на цял мавзолеен комплекс от III век след Христа.

„В подземната част са разположени две гробни камери и предверие. Предверието и едната гробна камера са били нарушени още през античната епоха и са били ограбени”, обясни тогава доц. Здравко Димитров, ръководител на обекта.

„Третата камера не е ограбвана, запазена е и това е изключително рядък шанс за археологията. Има няколко цели стъклени съда,няколко лампи, метални предмети”, допълни доц. Димитров.

По думите му там не е погребан случаен човек, тъй като не се правят гробници толкова често с такава сериозна архитектурна конструкция и с толкова богат инвентар.

Старият град попада в трасето на магистрала „Струма”. Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.

Лазар Андреев оглавява инициативен комитет, който настояваше трасето на магистралата да бъде изместено, за да бъде запазено селището. Имаше и предложение за референдум.

В интернет се създаде група за запазване на Скаптопара. Създаде я Даниел Димов, който от 10 години живее в Германия, но при една от ваканциите си тук, посещава разкопките.

Според археолога вариант за запазване на ценните находки е и музей на открито. „Вариантът е да бъдат преместени в Покровник, както предложих и за църквата, която също се намира под трасето на магистралата, затова трябват сериозни дейности на реставратори, бързи проекти и преместването на тези паметници”, обясни ръководителят на обекта доц. Здравко Димитров.

Проектът на Агенция „Пътна инфраструктура“ за преместването на археологическите находки 

Понеделник, 11 Февруари 2019

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че е готов проектът за преместване и теренна консервация на археологически ценности с експозиционна стойност, част от археологическия обект Зелен дол 2. Два от обектите – римската фамилна гробница и раннохристиянската църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала „Струма“, ще бъдат запазени.

Проектът е изготвен от  „Вени дизайн“, представен е в АПИ и в петък (8 февруари) е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство.

Внесеният проект е на базата на представената през август 2018 г. схема-предложение за преместването на археологическите структури.

За да се опазят от валежите и ниските температури през зимата археологическите обекти са покрити с геотекстил.

В публикуваното прессъобщение АПИ подчертава, че не е поемала ангажимент пред община Благоевград, нито са водени разговори за изграждането на отделен път до археологическия обект.

Съдбата на „Скаптопара“

Екипът на „Благоевград нюз“ се свърза с археолога Илия Кулов, който коментира, че археологическото селище е преместено с 20-30 метра и се намира извън трасето на автомагистрала „Струма“. „Софийска фирма отговаря за съхранението и реставрирането на древното селище „Скаптопара“, заяви арх. Кулов.

За да се опазят от валежите и ниските температури през зимата, археологическите обекти ще бъдат покрити с геотекстил.

Обществеността в Благоевград организира редица протести под наслов : „Спаси Скаптопара“.

Публикувани бяха колажи в социалните мрежи на римското селище преди и след преместването му.

Преди
Преди
След
След

 

Имаше коментари от рода на : „Това е гавра с историята“, „Автентичността на този археологически обект е нарушена и съсипана“, „Това древно римско селище е културен обект и ще допринесе за посещението на хиляди туристи в Благоевград, тъй като е уникално по рода си“, „Учете се от гърците“, „Спасете „Скаптопара“, ценете древната история“.

Остава неясна съдбата на древното римско селище и дали ще бъде реставрирано и съхранено подобаващо.

Нашият екип ще продължи да следи темата за това как ще бъде съхранено това културно наследство на Благоевград.

 

 

 

 

 

Comments

comments