Шести ден продължава блокадата на протестиращите на пътя Сливен-Ямбол. Държавата им постави ултиматум

Снимка: НОВА
Снимка: НОВА

Блокадата на пътя Сливен-Ямбол с недоволни от мярката за африканската чума продължава шесто денонощие

Държавата с ултиматум към протестиращите в Крушаре да прекратят блокадата. Досега от полицията са хвърлили огромен ресурс за охрана на протеста и затворените пътища. В Крушаре втори протестиращ е готов на отчаяни мерки заради животните си. Предпочита той да сложи край на стопанството си от шест прасета, отколкото държавата да ги евтаназира. „Аз идвам от Странджа, никой не ме е спрял да ме обезпаразити. Имало чума, имало не знам какво. Няма чума. Ако намерят чума, както ще убиваме ние, така и свинекомплекса. Както плащат на него, така и на мен“, каза Стефан Стефанов.

Заради недоволството ветеринарните екипи, които ще умъртвяват животните, очакват отпор. „Най-вероятно ще се очаква, защото в Крушаре примерно се прави протест. С полицията, с кметовете, всичко се действа съвместно“, заяви ветеринарят д-р Емил Георгиев. От близо 6000 прасета в Сливенска област, са останали малко над 1200. Останалите са умъртвени доброволно от стопаните им – над 90% от животните.

„Разбирам, че е болезнено, но в същото време държа да благодаря на тези стопани. Това е задачата – да продължим да убеждаваме стопаните в необходимостта, в неизбежността на тези действия“, заяви областният управител на Сливен Чавдар Божурски. А блокадата на пътя с недоволни от тази мярка продължава шесто денонощие. „Дебело искам да подчертая, че към момента проявяваме търпение и толерантност, но те не могат да продължат до безкрайност. Призовавам протестиращите да осъзнаят и приемат реалността и най-важното – да се съобразят с нея“, каза Чавдар Божурски. Ветеринарните екипи и днес обикалят по селата. Стопаните, които не са умъртвили прасетата си, ще имат срок до 24 часа.

Източник: Би Ти Ви

Comments

comments