Шефовете на спецсъдилищата: Закриването ни е тормоз

Закриването на специализираните съдилища ще доведе до хаос. Спецсъдиите се тормозят, защото ще трябва да се върнат 10 години назад в кариерата си. Това обясниха председателите на Специализирания наказателен съд и апелативния спецсъд Мариета Райкова и Георги Ушев в интервю за БНТ.

Предложението за закриването на специализираното правосъдие на „Демократична България“ мина на първо четене в правната комисия в парламента миналата седмица. Веднага след това главният прокурор Иван Гешев поведе протеста на спецобвинителите срещу това.

Спецсъдилищата също разпространиха декларации в своя защита. Ушев обясни днес, че законопроектът би създал повече проблеми, отколкото би решил. Той се възмути, че вместо да се решава проблемът с формализма в наказателния процес, се закриват работещи структури. По думите на Ушев това се прави „заради определени казуси, които са в спецсъда и чието решаване се оказва много важно за някои фигури в държавата“. Макар и като съдия да трябва да си служи с доказателства, Ушев не разви тезата си за делата, които са в дъното на идеята за закриването на спецправосъдието.

Шефката на долната инстанция Мариета Райкова изнесе статистиката за 2020 г. – 220 осъдени в спецсъда, оправдани – 70. „Това е една внушителна бройка, макар че правосъдието не е олимпиада да имаме надскачане на цифри“, посочи Райкова. „Сега“ видя в доклада на спецсъда, че най-често налаганото наказание от спецсъда е затвор до 3 години – на 168 души, 93 от които са осъдени условно. Присъда от над 3 години е наложена на 45 души, а двама са осъдени на доживотен затвор. На пробация са осъдени трима, а на глоби – двама.

Ушев посочи, че за над 10 години съществуване на спецсъда са оправдани над 400 души, осъдени са 2232. „Сами можете да направите съпоставка за обективността на съда“, каза той. „Върховният касационен съд е достатъчно взискателен към нашите актове. И въпреки това над 2/3 от актовете ни се потвърждават. Няма нито един отменен наш акт, за това, че не сме спазили принципите на обективност и безпристрастност“, изтъкна той.

И допълни, че ЕК ще бъде сезирана със списък с дела от стотици томове и висок обществен интерес, които се налага да тръгнат отначало. „Създава се тотален хаос“, повтори Ушев.

И направи аналогия с Полша, срещу която ЕК стартира наказателна процедура заради посягане на съдебната независимост, тъй като с промените на „Демократична България“ делата се преместват безпринципно и безпричинно. Незаконосъобразният подбор кои от съдиите да доглеждат дела и кои да се върнат на длъжностите си отпреди 10 години, безспорно представляват груба намеса в независимостта им, заключи Ушев.

Comments

comments