Сестри Стоеви продължават да се състезават под български флаг

стоеви


Състезателките по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви проведоха среща с Министъра на младежта и спорта по-рано днес. Двете сестри заявиха, че проължават да се състезават за България след многократни разговори между министър Кралев, двете състезателки, техните родители и адвокати през последните седмици.
Въпреки разногласията им с Българската федерация по бадминтон и продължаващите процедури пред компетентните органи, Стоеви потвърдиха, че са взели решение да поставят на първо място националния интерес и да участват в състезанията от международния календар за спечелване на квоти за Олимпийските игри в Токио през 2020 г.
Министерството на младежта и спорта в лицето на министъра се ангажира да бъде гарант, че програмата на сестри Стоеви ще бъде изпълнена до Олимпийските игри.
Решението на българските състезателки по бадминтон не приключва процеса на изясняване на обективната истина и не прекратява проблемите между тях и ръководството на федерацията, като ММС не може да бъде страна по казуса.

Припомняме, че през месец май скандал разтърси българския спорт. Тогава европейските шампионски, донесли историческа титла за България, заявиха, че няма да се състезават повече за страната.  Стоеви обявиха решение си в интернет пространството, обяснявайки, че то е продиктувано от отношението на Българската федерация по бадминтон и в частност на нейния президент Володя Златев. По думите им, на тях им е отказан бюджет за финансиране на подготовката, какъвто им се полага от ММС заради успехите през изминалата 2018, и парите се дават на други състезатели. Освен това те обвиниха г-н Златев, че се отнася към тях с „арогантност, пренебрежение и откровена неприязън“.

След разговор на министър Кралев с председателя на федерацията по бадминтон Володя Златев той пое ангажимент да окаже необходимото съдействие на Габриела и Стефани Стоеви. Златев съобщи, че вече е потвърдил заявката им за участие в Световното първенство през 2019 г. в Базел.

Comments

comments