Сериозна организация в полицията за предстоящите Евроизбори и абитуриентски балове, директор Хаджиев апелира: Гражданите да сигнализират за всички нарушения на изборните права!

Hadjiev1

Полицията в Пиринско е предприела всички необходими действия, за осигуряване нормалното протичане и на абитуриентските балове, и на изборите за Европейски парламент, това съобщи на брифинг пред журналисти днес директорът на ОД на МВР-Благоевград  ст. комисар Николай Хаджиев.

Той апелира абитуриентите да спазват обществения ред, като припомни, че подаването извън автомобилите през прозорците, както и отварянето на врати в движение, е забранено. Хаджиев подчерта, че засилен контрол ще има и върху шофьорите на колите, с които се придвижват абитуриентите, за да не се допуска да има водачи, употребили алкохол.

Сериозна организация се провежда и по повод предстоящите Евроизбори, които у нас ще се проведат на 26 май. Голям ресурс изисква охраната на секциите, които в Пиринско са около 600, посочи директорът на полицията. На всяка СИК се извършва обследване и охрана, такава е необходима и при транспортирането на изборните книжа до РИК в Благоевград.

Във всяко Районно управление в областта има изграден щаб, като управленията ще работят съвместно с Прокуратурата. В тази връзка Хаджиев отправи апел към всеки гражданин, който има информация за нарушаване на изборните права, да сигнализира за това. Към момента официална информация за такива сигнали, все още няма, допълни той.

Хаджиев даде информация и за престъпленията, регистрирани на територията на областта през месец април- те са 196, като са значително по-малко от 304-те престъпления, регистрирани през същия месец 2018 г.

Той посочи, че се запазва тенденцията от началото на годината да има по-малко регистрирани престъпления и по-голяма разкриваемост по тях. Над 40% е разкриваемостта в районните управления в Пиринско, посочи още Хаджиев.

„Първенец“ по разкрити престъпления през април, е 2-ро РУ в Благоевград, следвано от управленията в Петрич, Сандански, 1-во РУ-Благоевград, Гоце Делчев, Разлог, а на последно място е управлението в Банско.

Сред регистрираните престъпления са кражби, престъпления против собствеността, транспорта, личността, взломни и домови кражби. Умишлени убийства през месец април няма, за разлика от март, когато в Пиринско бяха регистрирани 2 такива.

Продължават и мероприятията по противодействие на битовата престъпност, те се извършват съвместно с Жандармерията. Ст. комисар Хаджиев отново напомни, че именно това е причината за регулярното присъствие на жандармеристи и полицаи в малките и отдалечени населени места.

Активно се работи и по линия на пътната безопасност, с цел намаляване на пътния травматизъм, заключи Хаджиев.

Comments

comments