Сербезова: Има много примери за дискриминация в нашето общество, но изискването за зелен сертификат не е един от тях

 

Здравният министър Асена Сербезова коментира във Фейсбук вчерашния протест срещу зелените сертификати на ПП „Възраждане“ и последвалата среща с тях.

Сербезова започва поста си с разяснение на термина „дискриминация“ и заявява: „Разделянето на хората в групи по даден рационален признак не е дискриминация. Никой напр. не говори, че пушачите са дискриминирани, въпреки, че в ресторантите е забранено да се пуши, освен в откритите части, защото опазването на здравето на непушачите е по-висша ценност“.

Тя уточнява – без валиден “зелен сертификат” не можем да посещаваме ресторанти, но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве и това на другите и само една от тях е ваксинация.

Това, че може да направим един от три избора в никакъв случай не ни поставя в условията на дискриминация, категорична е Сербезова.

Няма условие за ползване на обществен транспорт или основни видове услуги само при наличие на “зелен” сертификат. Изискването за такъв сертификат е към всички групи от населението, за да си осигурят достъп до част от местата с обществено предназначение и има за цел да предотврати разпространението на инфекцията, и не е само към определена група хора, за да е налице дикриминация, допълва министърът.

И уточнява: Такъв сертификат е необходим и за придвижване в рамките на ЕС, тъй като коронавирусната инфекция минава границите и е траснграничен проблем за общественото здраве. „При това дори и да нямат наличие на такъв сертификат, гражданите на ЕС се допускат, но им се налага карантина“, пише още Сербезова. И допълва: „Т.е. отново има опция. Много държави в усилията си да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция въведоха национални сертификати. За да могат обаче тези сертификати да се използват ефективно в трансграничен контекст, когато гражданите на Съюза упражняват правото си на свободно движение, е необходимо те да бъдат напълно оперативно съвместими, съгласувани, сигурни и проверими“. Сербезова е категорична: Нито една държава не може да успешна в борбата си с коронавирусната инфекция, ако е сама в усилията и мерките.

Comments

comments