СЕМ допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на БНР

768x432

Съветът за електронни медии допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на Българското национално радио. Това са Антон Митов, Андон Балтаков, Александър Велев, Митко Димитров, Даниела Манолова и Жени Гаджалова, съобщи БНР.

Председателят на СЕМ София Владимирова заяви: „Професионалната, управленска и организационна компетентност на кандидатите е доказана в техните документи. Моето предложение е кандидатите да бъдат изслушани, както и досега, по реда на постъпване на техните документи в СЕМ“.

Изслушванията ще се проведат на 20-и и 21-ви януари, а изборът ще бъде на 22-ри.

От Съвета за електронни медии заявиха, че ще държат на вижданията на кандидатите за финансирането на БНР като обществена медия.

Припомняме, че до новия конкурс се стигне, след като на 13 септември, Българското национално радио спря за 5 часа, заради което по-късно беше разпоредена проукрорска проверка.  Тогавашният генерален директор на Националното радио Светослав Костов обясни, че спирането на програма „Хоризонт“ се е наложило заради възникнал сериозен технически проблем. При последвалата проверка обаче беше установено, че не се е налагала профилактика на БНР. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че техническо лице е обвинено за спирането на БНР.

На свое извънредно заседание в края  на септември 2019 година,  СЕМ обсъди ситуацията в БНР. Членовете на медийния регулатор дадоха срок на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката в рамките на една седмица. И решиха, че в противен случай СЕМ ще обсъди откриването на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на Костов. Светослав Костов тогава обяви, че няма да подаде оставка.

СЕМ наложи две глоби на БНР за 27 000 лв.  –  7000 лева заради нарушаване на индивидуалната лицензия и 20 000 лева за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация.

Снимка: БГНЕС

Comments

comments