Секцията в Бело поле с жалба до ЦИК, заради дългия избирателен списък

 

Снимка: Биляна Славчева

6,7% е избирателната активност в област Благоевград към 11 ч., което е с 1,2 % по-малко в сравнение с миналите избори към този час – съобщиха от Районната избирателна комисия в Благоевград, на първата за деня пресконференция.

Най-висока е била избирателната активност в община Банско – 15,60%, а най-ниска в община Якоруда – 2,19%. В община Благоевград към този час са гласували 4,63%.

„Изборният ден протича нормално. Дефектиралите сутринта машини са поправени. Взехме решение, в 13 Секция в Пето средно общообразователно училище в Благоевград, да се премине към гласуване с хартиени бюлетини, поради повреда в машината“ – съобщи Радослав Митрев, говорител на Районната избирателна комисия в Благоевград.

По време на пресконференцията постъпи писмена жалба до Централната избирателна комисия, Районната избирателна комисия и Община Благоевград. Тя бе подадена от 129 Секция в село Бело поле, по повод дългия списък с над 8 293 избиратели, при реално гласуващи около 180 човека. Проблемът идва от вписаните гласоподаватели от Северна Македония с двойно гражданство, които реално не упражняват правото си на вот.

„Това е абсурд на абсурдите. Не може да ни се предоставят такива дълги списъци, в които повечето хора не гласуват, защото са с двойно гражданство. Това затруднява страшно много нашата работа, а и е в нарушение на Закона. Списъците трябва да са с не повече от 1000 избирателя, машината трябва да е повече от една. Как се търси избирател в списък с 8293 човека и как се търси между 500 и 600, както е в една нормална СИК? Пет пъти по-бавно. Какво е виновна РИК, че ЦИК не си е свършил работата? Очакваме реакция от ЦИК, защото жалбата вече е официална“ – коментира заместник председателят на Секцията в Бело поле Радослав Богданов.

Той предложи изборния списък  да се раздели на две – единият да е за избирателите с двойно гражданство, а другият за тези, които постоянно живеят в селото.

„Разбра се, че Централната избирателна комисия трябва да бъде сезирана и най-после да вземе отношение. Този проблем е от години и никой не обръща внимание. Товарим хората с по осем и девет чувала. Това са главно Секциите в Рилци, Бело поле и Станке Лисичково. Тези бюлетини никога не се ползват всичките. Македонците с двойно гражданство не идват тук да гласуват и мисля, че може да се намери компромисно решение. Бюлетините може да останат тук, в Общината, да не се извозват и ако случайно се явят такива избиратели, може да се извозват с кола и да бъдат доставени. И на миналите избори почти бяхме стигнало до консенсусно решение с Община Благоевград, но в крайна сметка този въпрос не беше решен. Прави са хората да го искат това нещо“ – коментира Йордан Симонски, заместник-председател на Районната избирателна комисия в Благоевград.

 

 

 

Източник: радиоо Благоевград

Comments

comments