Съветникът на Тръмп Джон Болтън насърчи Борисов за Ф16

f44ceaa38775048c476c4808c1f3c472

Съветникът на президента Тръмп по националната сигурност Джон Болтън стана поредният високопоставен представител на американската администрация, който декларира публична подкрепа към решението на премиера Бойко Борисов за избора на F-16 като евентуален бъдещ нов изтребител за българските ВВС. По-рано похвали дойдоха от държавния секретар Майк Помпейо и от Белия дом.

„Силно подкрепям усилията на българския министър-председател Бойко Борисов да закупи произведени в САЩ самолети F-16 – превъзходен самолет, несравним с конкуренцията“, написа Джон Болтън в Туитър.

„Това ще засили нашето партньорство, основано на споделяната в НАТО отговорност за отбраната и ще допринесе за сигурната работа на над 4000 американци. Това е страхотна сделка за България, Америка и НАТО“, пише Болтън.

В сряда българското правителство одобри предложението на военния министър Красимир Каракачанов да поиска разрешение от парламента за започване на преговори със САЩ за закупуването на F-16. Освен това се иска и правото за отклоняване от предварително зададените параметри на проекта, а след това депутатите ще ратифицират окончателния вариант на договора.

САЩ от своя страна се ангажираха за отстъпки в цената в хода на преговорите.

Comments

comments