САЩ одобриха продажба на още F-16 за България

 

Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че Държавния департамент е обявил готовност да одобри по принцип продажба на още 8 бойни самолета F-16 Block 70 за България на обща стойност почти 1.7 млрд. долара. Агенцията за сътрудничество в отбраната (Defense Security Cooperation Agency е част от Пентагона и основно през нея минават продажбите на въоръжение) е издала днес сертификата, с който показва на парламента във Вашингтон, че такава селка е възможна.

 

Според източник на „Ройтерс“, запознат със случая, това са чисто нови самолети, поради което България може да очаква да ги получи някъде след 3-4 години.

 

Новината се съдържа в уведомително писмо до Конгреса – както го изисква законът в САЩ – и подробно изброява офертата, включваща също 11 двигателя (8 монтирани на самолетите и 3 резервни) и богат набор от оборудване и въоръжение.

Описанието и стойността в долари ( $1.673 млрд., докато първата поръчка бе за $1.2 млрд. – бел.ред.) е за най-високата оценка и на базата на първоначалното запитване. Действителната цена в долари ще бъде по-малка в зависимост от окончателните изисквания, бюджета и подписаните договори, ако се стигне до такива и когато бъдат постигнати“, се казва в текста.

Оценката на Пентагона е, че предложената сделка за това оборудване и подкрепата за въвеждането и използването му няма да променят основата на военния баланс в района.

Официални представители на САЩ, цитирани от „Ройтерс“, казват, че това няма пряка връзка с руската инвазия в Украйна и украинското искане страни с МиГ-29 (България е сред тях) да ѝ помогнат с такива самолети. На теория, тези съветски изтребители може да бъдат заместени с F-16 от САЩ, допълва агенцията. На редовния брифинг на Пентагона днес говорителят Джон Кирби каза, че не бил определил продажбата като „запълване на отворила се празнина“, но и не даде повече подробности.

„Тя ще подобри способността на България да посрещне сегашни и бъдещи заплахи, като позволи на българските военновъздушни сили да използват редовно модерен боен самолет в района на Черно море. Придобиването на този самолет ще даде на Бългрия една сопосбна оперативно да действа в НАТО платформа и ще позволи на българските ВВС по-често да действат редом с регионалните оператори на F-16, като развива обща доктрина и операции“, описва съобщението.

  • Става дума за четири броя F-16 C Block 70 и четири F-16 D Block 70 с двигатели F100-GE-129D.
  • Изпълнител на договора отново ще е Lockheed Martin, като засега не са предложени офсетни споразумения.
  • За реализиране на евентуален договор ще трябва в България да присъстват за срок от три години представители на компанията (по-малко от 20 души).

България демонстрира ангажимент да модернизира въоръжените си сили и няма да изпита затруднения във въвеждането на тези самолети и обслужването им в армията си, смятат от американското министерство на отбраната.

„Тази предложена продажба ще подкрепи целите на международната политика и сигурността на САЩ като помогне да се подобри сигурността на съюзник в НАТО, който е сила за политическа стабилност и икономически напредък в Европа.“

F-16 Block 70 има вградени технологии, разработени за петото поколение изтребители F-35 Lightning II и F-22 Raptor и в същото време е доказано, боеспособно, ниско-рисково и ценово ефективно решение за нуждите на националната сигурност на България и НАТО, се казва в съобщението на компанията производител.

В началото на февруари бе съобщено от премиера Кирил Петков и американското посолство, че заради прекъсвания във веригите за доставки, причинени отпандемията, ще има забавяне – вероятно около 2 години – в доставянето на самолетите от първата поръчка, направена от правителството на Бойко Борисов.

 

За евентуалната нова сделка отново е нужно одобрение от парламента и предвиждането на плащанията в бюджета. Преди това ще се уточни и какъв формат ще имат плащанията – на части или изцяло – и дали България ще може да използва преференции като вече познат на САЩ клиент и по американски програми за подпомагане на партньори.

Comments

comments