Сашо Дончев осъди Пеевски за клевета

zx860y484_3942927

Издателят на вестник „Сега“ и основател и изпълнителен директор на „Овергаз“ Сашо Дончев осъди депутата от ДПС Делян Пеевски за „обидни и клеветнически твърдения“. Решението е от 19 юли и е на съдия Гергана Христова – Коюмджиева от Софийския градски съд. Пеевски ще трябва да заплати на Дончев 10 хил. лева.

 

Повод за делото стана излизането на „Бяла книга за свободата на медиите в България – проект на журналисти и редактори от членуващите в Съюза на издателите в България. Част от книгата съдържа обобщение на начините, по които Пеевски увеличава влиянието си през непрекъснато нарастващия брой на медиите, които притежава.

 

Само няколко часа след представянето на книгата депутатът разпространи обръщение чрез близките до него агенции ПИК и „Блиц“В него той отправи обвинения към издателя на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев, който пък издава „Клуб З“. В обръщението си Пеевски ги нарича олигарси, които „приватизирали икономиката на страната, узурпирали националните телевизии и съдебната система, създатели на политически проекти и на мрежи от зависими НПО-та за уличен натиск“.

 

В молбата си до съда Дончев посочва, че е обвинен от Пеевски, че крие данъци и „води съдебни искове срещу своята Родина“ и „я клевети в Брюксел или зад океана“. Издателят също така се е оплакал от оприличаването му на мафиот.

 

Пеевски е оспорил предявения иск. Според него „обидни и клеветнически твърдения не са посочени ясно и конкретно от ищеца, което препятства правото му на защита. Твърди, че посочените в исковата молба думи и изрази представляват единствено оценка, изложена в лично мнение, което не подлежи на ограничения съгласно чл. 39, ал.1 на Конституцията“. Депутатът допълва, че в обръщението си говори и за тримата издатели, а не за някого конкретно.

 

Според съдия Коюмджиева обаче твърденията са клеветнически. Тя посочва, че думите „мафиот“ и „олигарх“ са обидни и има злоупотреба с правото на свобода на словото.

 

Искът на Дончев за 70 хил. лв. е отхвърлен от съда и са му присъдени 10 хил. Решението не е окончателно и вече е обжалвано.

Източник: Дневник

Comments

comments