САЩ няма да пускат имигранти без здравни застраховки

The White House in Washington DC

От 3 ноември САЩ ограничават влизането на имигранти без медицинска застраховка. Разпореждането е подписано от Доналд Тръмп, съобщи ТАСС, позовавайки се на Белия дом.

По информация на „Гардиън“ имигрантите, кандидатстващи за американски визи, няма да бъдат допускани в страната освен ако не докажат, че могат да си позволят здравни грижи в рамките на 30 дни от влизането си.

Според новите правила имигрантите трябва в течение на 30 дни от влизането си в страната да представят на властите или медицинска застраховка, или пари за покриване на медицински разходи.

„Допускат се редица изключения, в частност – за децата на американските граждани“, се казва в съобщението.

На 30 август бе съобщено, че за последната година в центровете за задържане на мигранти в САЩ са регистрирани 898 случаи на паротит сред пълнолетните мигранти, настанени в 57 центъра в 19 щата. Повечето от болните са мъже.

По информация на „Гардиън“ новото правило, което влиза в сила на 3 ноември, ще се прилага за хората, които търсят имигрантски визи, а не тези, които са на територията на САЩ. То няма да се прилага за лицата, търсещи убежище, бежанците или децата. То ще се отнася за съпрузите и родителите на американски граждани. Това може да се отрази на семействата, които се опитват да доведат родителите си в САЩ.

Новото решение е поредното усилие за ограничаване на достъпа на имигранти до публични програми.

Администрацията на Тръмп по-рано тази година направи промени в регламентите, които биха отказали зелени карти на имигрантите, които използват някои форми на обществена помощ. Белият дом също така насочи длъжностните лица да възстановят плащането на социални плащания от спонсори и предложи правило, изискващо проверка на статута на имиграцията за всеки, който иска достъп до обществени обезщетения за жилища.

Необходимата застраховка може да бъде закупена индивидуално или предоставена от работодател, а тя може да бъде краткосрочно покритие или за катастрофа.

Medicaid за бедните не се прилага и имигрант няма да може да получи виза, ако използва субсидиите на Закона за достъпна грижа при закупуване на застраховка. Тези субсидии се плащат от федералното правителство.

Източник: News.bg

Comments

comments