Със затварянето на „Булгартабак“ производството на тютюневи изделия спада с над 40%

zx860y484_3401506

Промишленото производство расте с 2.8% през януари спрямо година по-рано, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт. Ръстът се дължи основно на добивната промишленост, която расте двуцифрено. В сравнение с декември 2018 г. индустрията расте с 3.2%.

В същото време данните показват, че производството на тютюневи изделия се свива с 44.6% спрямо година по-рано. Тези данни не са неочаквани предвид това, че в началото на януари и последните работници на „Булгартабак холдинг“ в единствената все още работеща дотогава фабрика в Благоевград бяха освободени. В съобщението до Българската фондова борса от 23 януари се посочва, че фабриката е в престой до 1 март, но няма данни производството да е възстановено. Спрямо декември тютюневото производство също се свива двуцифрено. През пролетта на 2017 г. холдингът продаде търговските си марки на „Бритиш-американ табако“.

На годишна база производството на основни метали също спада двуцифрено – с 15%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели се свива с 8.3%, производството на мебели – с 6.4%. Спад е регистриран и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1.1%.

Годишният ръст е воден от добивната промишленост, която расте с 16.4%, а преработващата промишленост – с 2.9%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 28.8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 20.4%, производството на превозни средства, без автомобили – с 20.2%, производството на електрически съоръжения – с 13.4%.

През януари 2019 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – с 12.4%, в преработващата промишленост – с 4.1%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2.1%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване, и производството на превозни средства, без автомобили – по 28.5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 26.6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 15%, производството на хранителни продукти – с 11.8%.

Спад е регистриран при производството на тютюневи изделия – с 28.2%, производството на лекарствени вещества и продукти – със 7.3%.

Източник: dnevnik.bg

Comments

comments