Санданчанинът Андон Балтаков е новият генерален директор на БНР

f50b8cfa21403710d927b30d57941af8

Съветът за електронни медии избра преди минути  Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР. Това стана с 4 гласа „за“ и един „въздържал се“, съобщи БНР.

В надпреварата участваха шестима кандидати: Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

На първото гласуване нито един от тях не събра необходимото мнозинство от три гласа при гласуването.

Двама от кандидатите в надпреварата Андон Балтаков и временно изпълняващият длъжността генерален директор на Българското национално радио Антон Митов получиха равен брой гласове – по два, недостатъчни, за да има избран нов генерален директор.

Андон Балтаков получи гласовете на членовете на СЕМ Бетина Жотева и Галина Георгиева, Антон Митов тези на Розита Еленова и председателя на медийния регулатор София Владимирова.

Членът на СЕМ Ивелина Димитрова отдаде своите предпочитания на друг кандидат – Митко Димитров.

Според членовете на СЕМ концепцията на Андон Балтаков ги спечели с това, че те я определиха като модерна, блестяща, беше подчертан неговият огромен опит във водещи световни медии, както и визионерското му мислене.

До избора на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като през октомври миналата година СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов.

За Андон Балтаков

Андон Балтаков е роден в град Димитровград, но е отрасъл в град Сандански. Завършил е Езиковата гимназия в Благоевград. Има над 20 години опит в медиите – като журналист и мениджър. Започва новинарската си кариера като водещ в софийското радио „Витоша“ през 1994 г., а по-късно става част от новинарския екип на БНР. Работил е за агенция „Асошиейтед прес“ в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. Бил е старши директор бизнес операции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. . В момента има консултантска компания в САЩ и съветва медиите как да си управляват бизнеса. Работи по два проекта съвместно с „Ройтерс“, припомня „Капитал“.

Снимка:БТА

Comments

comments