Само за ден: Благодетели дариха 600млн.евро за ремонта на „Нотр Дам“

Notre_Dame_burns

 

 

 

За реконструкцията на катедралата „Нотр Дам“ до този момент са събрани над 600 млн евро, съобщи френският вестник „Льо Монд“.

Призивът за събиране на средства беше отправен от президента Еманюел Макрон в нощта на пожара в парижката катедрала в понеделник вечер. Огънят унищожи две трети от покрива на „Нотр Дам“, цялата носеща дървена конструкция, всички дървени орнаменти, 93-метровия шпил и голяма част от стъклописите. Щетите все още не са установени в пълен размер.

Сумата е събрана в рамките на 15 часа по различни канали, сред които са и граждански групи, събиращи дарения. До този момент най-голям дял от средствата са дошли от едрия бизнес. Първият дарител беше Франсоа-Анри Пино, собственик на компанията – притежател на луксозни марки като „Гучи“, „Ив Сен Лоран“, „Баленсиага“ и „Ботега Венета“. В нощта на пожара той обяви, че отделя 100 млн. евро за реконструкцията на катедралата. Пино беше последван от милиардера Бернар Арно, собственик на марката „Луи Вютон“, който обяви, че неговият принос за възстановяването на „Нотр Дам“ ще бъде 200 млн. евро. Със същата сума участва и семейство Бетанкур-Мейер, собственици на козметичния гигант „Лореал“. Компанията „Тотал“ обяви, че нейният принос е 100 млн.

С по-малко средства участват също семейство Деко (20 млн.), Буиг (10 млн.), Ладре дьо Лашариер (10 млн.), Анри Кравис (10 млн.), „Креди агрикол“ (5 млн.), „Капжемини“ (1 млн.) и други.

В събота ще се състои благотворителен концерт на някои от най-големите звезди на поп музиката, които ще призоват за още дарения. Концертът ще бъде излъчван пряко по обществената Франс 2.

Източник:Свободна.Европа

Comments

comments