Съхранената история е подарък за поколенията

Без име

В ранната утрин морската мъгла обгръща малкия храм и ако притвориш очи, ще ти се стори, че плава в морето. Първите плахи червени лъчи оцветяват мъглата в румено червено и се сливат с фасадната окраска на църквата „Свети Йоан Алитургетос“ в стария Несебър, на брега на морето. Червеникавите геометрични форми върху бялата фасада сякаш „изгряват“ от пурпурната омара – вероятно търсен ефект от наблюдателен средновековен архитект, целял да постигне хармония с природата. За минувачите гледката е поразителна.

В продължение на десетилетия обаче, църквата бавно се разпадаше. От ноември 2018 отново е отворена за посетители след цялостна реставрация, финансирана от Посланическия фонд на САЩ за опазване на културното наследство и Посолството на САЩ в България. Възстановителните дейности, чиято стойност надхвърля 700 000 долара, включват укрепване на конструкцията и ремонт на стените, като запазват богатите фасадни и интериорни елементи, а художественото осветление подчертава елегантността на сградата.

„Свети Йоан Алитургетос“ устоява на природните стихии вече седем века. В списъка с бедствия, в които църквата е оцеляла, може да се добави и „лош късмет“. Легендата гласи, че църквата никога не е била осветена, защото при построяването ѝ през 14-ти век е загинал един от работниците на строежа. Според църковния канон, вярващите не могат да се покланят на място, където някой е загубил живота си. Според някои източници, обаче, в църквата са се провеждали богослужения векове наред. Въпреки това, името „алитургетос“ – „неосветен“, се запазва.

Не знаем кога е изоставена църквата, но на снимки от средата на 19-ти век се вижда, че сградата вече е в доста лошо състояние. Голям пожар в началото на 20-ти век причинява още поражения, но най-лошото идва с опустошителното земетресение в Горна Оряховица през 1913 г., когато се сриват куполът на църквата и южната и западната стени. Само северната и източната стени са запазили първоначалния си вид до днес. Благодарение на последната реставрация, която продължава четири години и довършва започнатото при по-ранни реконструкции, посетителите могат да се насладят на красотата на една от най-богато украсените църкви на средновековна България по всяко време на деня и нощта.

„Църквата е свещен символ на това древно място. Ние решихме да финансираме реставрацията, защото американците вярват, че опазването и закрилата на културното богатство е споделена отговорност. Като работим заедно, ние продължаваме да укрепваме културните връзки между нашите две държави“, каза посланикът на САЩ Ерик Рубин на церемонията по откриването на 9 ноември. На откриването присъстваха и министърът на туризма Николина Ангелкова, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, кметът на Несебър Николай Димитров, Николай Трайков, директор „Проектиране и строителство” във Фондация „Америка за България“, и други.

Възстановяването на „Свети Йоан Алитургетос“ е най-големият проект в областта на културното наследство, финансиран от посолството на САЩ до момента.

Comments

comments